Lékaři nahradili stehenní kost s nádorem implantátem. V Česku vůbec poprvé

Unikátní operaci mají za sebou brněnští lékaři (zdroj: ČT24)

Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně provedli unikátní operaci. Třiadvacetiletému mladíkovi odstranili dvě třetiny stehenní kosti s rozsáhlým vzácným nádorem. Kost včetně kolenního kloubu pak nahradili speciálním implantátem. U nás ho dosud žádná nemocnice nepoužila.

Bolest v koleni začal Petr Kuba poprvé cítit loni v listopadu. Ze začátku se ji snažil nevnímat, potom se mu ale začalo zvětšovat stehno. „Začal jsem to řešit s obvodním lékařem, ten mi napsal doporučení do nemocnice, kde mi provedli biopsii. Zjistilo se, že je to rakovina,“ vysvětlil pacient.

Šlo o rozsáhlý nádor stehenní kosti, svalů a měkkých tkání. Následovala chemoterapie a složitá operace, při které mu lékaři nádor odstranili. Na operačním sále strávil přes šest hodin, během kterých mu lékaři do nohy vložili speciální implantát. Typ, který byl v Česku použitý poprvé.

Nahrazuje jak tři čtvrtiny stehenní kosti, tak kolenní kloub. Důležité také je, že zbývající kostní tkáň k této endoprotéze jednoduše doroste. „Právě speciální kompresní systém dovoluje kompresí navodit jakousi biologickou aktivitu zbytku kostní tkáně a dorůst do rozhraní implantátu,“ popsal proces přirůstání kosti přednosta ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Díky implantátu navíc mohl Petru Kubovi zůstat jeho kyčelní kloub, a tak už deset dní po operaci zvládá s pomocí berlí první kroky. „Teď už toho zvládnu víc než po operaci. Když to bylo v začátcích, tak to bylo těžké, noha při chůzi bolela, ale teď už projdu celou chodbou,“ svěřil se.

Pacienta ještě čeká několik dalších ozařování, berlí by se ale nakonec mohl zbavit a chodit téměř jako předtím. Svůj oblíbený basketbal si už ale nezahraje.