Černá, modrá, žlutá. Až desetkrát lépe třídí lidé v obcích s barevnými kontejnery u každého domu

Už pět desítek měst a obcí na Blanensku si od letoška sváží odpad samo. Přidaly se totiž k Technickým službám Malá Haná, firmě založené spolkem několika z nich. Půl roku už také funguje systém třídění odpadu přímo v domech. Plastu a papíru tak popeláři svezou až desetkrát víc, než když kontejnery stály jen ve sběrných hnízdech.

Posádka technických služeb Malá Haná v pátek v Chrudichromech na Blanensku zastavovala pro tříděný odpad téměř u každého domu. Plnou modrou a žlutou popelnici vysypala i u Tajovských. „Můžete vidět, že to je plné, třídíme furt,“ popsal Josef Tajovský. Objem černé popelnice se jim podařilo snížit na polovinu. „Jsou tam spíš nějaké věci, co nemůžete hodit do bioodpadu,“ dodal.

Potvrzují to i statistiky ze sousedních Sudic. Od loňského července, kdy tam lidé barevné nádoby dostali, vyprodukují jen polovinu komunálního odpadu. Naopak plastu vytřídí šestkrát víc, papíru dokonce desetkrát.

Svoz odpadu v Sudicích
Zdroj: TS Malá Haná

„Některé obce si jenom přidaly pár kontejnerů do sběrných hnízd. A dá se říct, že se nic nestalo. Opravdu smysl má asi všechny ty tři nádoby mít a potom to zafunguje,“ přiblížila starostka Sudic a jednatelka TS Malá Haná Olga Dočkalová (nez.). Žádá proto o dotace na další, na většině míst totiž pracovníci stále sváží jen odpad komunální.

Loni firma Malá Haná, kterou založil spolek obcí, začínala svážet ve dvacítce vesnic. Od nového roku jich objíždí padesát. V systému jsou od ledna také první dvě města. Třeba Letovice se přidaly i přesto, že jim doposud odpad svážely vlastní městské technické služby.

„Tuto službu jsme zabezpečovali i pro okolní obce a ty samy začaly vnímat, že systém Malé Hané je dobrý. Tím, že nám postupně odcházely, se přestalo ekonomicky vyplácet to dělat,“ vysvětlil starosta Letovic Petr Novotný (TOP 09).

Letovice tak poskytly sběrný dvůr, ale i dvě svozová auta. Celkem tak teď na severu Blanenska odpad pro 35 tisíc lidí sváží čtyři auta. Další rozšíření připadá v úvahu nejdřív za rok, až se stávající systém zaběhne.