V Táboře pomohl tající sníh odhalit poškozený teplovod

Události v regionech: Oprava teplovodu v Táboře (zdroj: ČT24)

V Táboře se technikům podařilo najít místo havárie teplovodu díky sněhu, který v místě tál. Kvůli závadě na potrubí nefungovalo čtyřem stovkám lidí topení a netekla jim teplá voda. Místo havárie se nachází ve spodní části Ústecké ulice, potrubí poškodil silný mráz. Od středečního večera dodávky tepla do poškozené oblasti fungovaly provizorně.

Čtyřem stovkám obyvatel v Táboře nešlo jednu noc topení, tu druhou jen provizorně. Pátrání po prasklém teplovodu trvalo hodiny. Porucha se těžko hledala. Potrubí vede ve svahu, voda se ztrácela ve skále. Pomohl sníh, který na místě havárie roztál. 

„V místě se vytvořila menší nádrž teplé vody, takže se muselo počkat, až vychladne. Poté došlo k jejímu odčerpání, což s sebou neslo nutnost opětovného vypuštění systému. Část zkorodovaného potrubí jsme vyměnili. Došlo k opětovnému napuštění a nyní již pouštíme teplo do objektů. Doufáme, že je tímto závada odstraněna,“ uvedl jednatel společnosti Bytes Ondřej Semerák.

Provoz v havarijním režimu

Výpadek tepla postihl od úterního večera přibližně čtyři stovky obyvatel. Ve středu večer společnost Bytes, která městské byty provozuje, zajistila provizorní obnovení teplovodu. „Dodávku tepla jsme zprovoznili v havarijním režimu do ulic Budějovická a Ústecká. Nemůžeme však garantovat její stabilitu,“ uvedl ve středu večer Semerák.

Teplovod, na němž se havárie stala, pochází z roku 1997, nebyl součástí aktuálního přechodu města na horkovody. Lidé si v případě problémů s vytápěním mohou půjčit přímotopy na hasičské stanici v Měšicích. „Také jsme nabídli možnost využít sprchy v areálu zimního stadionu, kam lidé mohou chodit od 17:00 do 20:00,“ řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).