Íránec Zadeh, který složil rekordní kauci 150 milionů, vyšel z cely. A hned jej zatkli

Složil kauci 150 milionů a užil si chvíli svobody. Íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha zatkla policie na základě mezinárodního zatykače poté, co jej brněnský soud propustil z vazby. Zadeh je obžalovaný spolu s dalšími čtrnácti lidmi z daňových úniků ve výši dvě a půl miliardy korun. Soud se kauzou začal formálně zabývat před dvěma týdny, zatím ale nezazněly ani obžaloby. Obžalovaným hrozí až 13 let vězení.

Informaci o zatčení potvrdila jihomoravská policejní mluvčí Petra Ledabylová. Mezinárodní zatykač vydal Írán, ze kterého Zadeh pochází. Zatčení překvapilo státního zástupce Aleše Sosíka, jenž se kauzou zabývá. „Je to pro mě nová informace,“ uvedl. 

Obžalovaný strávil ve vazbě už téměř dva roky, chtěl však na rozsudek čekat na svobodě. Soud nejprve požadoval kauci sto milionů korun, Vrchní soud v Olomouci ale jeho rozhodnutí zrušil a věc pak vrátil k novému projednání. Krajský soud v Brně pak na začátku letošního roku zvýšil kauci na 150 milionů. Rekordní částku uhradili obhájci před týdnem.

Z vazební věznice v brněnských Bohunicích jej propustili v pondělí. Podle Zadehova advokáta je postup soudu neobvyklý. Jiný z obviněných ve stejné kauze byl podle něj po složení kauce v řádu milionů korun propuštěn po 48 hodinách.

Úkolem krajského soudu bylo po obdržení kauce posoudit například transparentnost platby. Stejný soud by měl začít za měsíc projednávat také samotný případ, ve kterém figuruje patnáct obžalovaných.

Do podvodu se zapojily desítky firem

Obžaloba skupinu viní z toho, že v letech 2012 a 2013 přivezla do Česka 400 milionů litrů paliva, které skončilo na čerpacích stanicích. Dováželi ho nezdaněné ze Slovinska a Německa, kde je od daně osvobozeno. Podle obžaloby měli ve chvíli, kdy se benzin a nafta dostaly na český trh, palivo zdanit. To však neudělali.

Neuhrazenou daň pak podvodníci podle žalobce schovali za desítky virtuálních firem bez sídla i majetku, falešná daňová přiznání a také za takzvané bílé koně, kteří mnohdy ani netušili, že se stali součástí podvodu. Do něj se podle státního zastupitelství zapojilo nejméně 65 obchodních společností.

Dosud se kriminalistům podařilo najít jen část z miliardových částek, na které si skupina podle obžaloby přišla. Za trestný čin krácení daně, pokud jim ho soud prokáže, mohou obžalovaní jít do vězení až na 13 let.

Hlavní líčení soud několikrát odložil

Státní zastupitelství předalo soudu obžalobu už loni v březnu. Hlavní líčení ale začalo po několika odkladech. Obžalovaní totiž měnili své obhájce, kteří se museli s případem nově seznámit, a jednání se tak muselo posouvat. Minulý týden jej soudce sice formálně zahájil, ale kvůli nepřítomnosti velké části obžalovaných a problémům s dalšími formálními záležitostmi odložil čtení obžalob.