Interiér kostela v Lysovicích opravili zdarma farníci. Rekonstrukce střechy se už bez dotace neobejde

Farníkům obcí z Vyškovska se podařilo opravit interiér kostela v Lysovicích vlastními silami s nulovými náklady. Bez nich by rekonstrukce vyžadovala přinejmenším stovky tisíc. Kostel potřebuje také opravit střechu a vnější zdi. Na to už bude potřebovat farnost dotaci.

Práci, kterou uvnitř kostela v Lysovicích odvedli farníci, schovává oprýskaná fasáda a střecha. „Zjistili jsme, že to jde, že to stále ještě umíme a že to úžasně podporuje komunitu. Zapojila se celá řada lidí a výborné na tom bylo to, že to nestálo prakticky nic. Navíc se prohloubil citový vztah ke kostelu,“ pochvaluje si kněz římskokatolické farnosti Bohdalice Jan Hanák.

Do oprav se tu pustili už v roce 2019. Poškozenou omítku citlivě obnovili do výšky tří metrů, o rok později přidali lešení. „Pomohla tomu i jarní karanténa, kdy se tu náš varhaník František Hladký zavřel a dva měsíce pracoval. Spravil omítky a vymaloval. To, co vypadalo, že bude stát statisíce, byl jeho dar kostelu,“ říká farnice Edita Vlčková.

„Kousek jsem udělal v rámci svého pokání. Původně jsem ani nevěřil, že to je dobrý způsob. Jsem rád, že se to podařilo. Má úplně jinou atmosféru, moc si toho cením,“ dodává farník Milan Vlček.

Exteriér kostela v Lysovicích
Zdroj: ČT24

Kříž vyrobila farnice z odpadu z pily

Kromě omítek se podařilo vrátit původní lesk také zašlému středovému lustru a vyměnit některé další prvky. „Byl tady velký kříž, ale zdál se nám poměrně brutální. Rádi jsme přijali nabídku jedné naší kamarádky, která udělala nový dřevěný kříž. Využila odpad z jedné pily, kde našla hranolky používané jako podložky při řezání. Přijde mi, že je v tom i dost symboliky,“ popisuje farář.

Veškerou práci odvedly ani ne dvě desítky lidí. Podobným způsobem se chtějí výhledově pustit i do vnějších zdí. Na střechu ale zatím shánějí dotace, cena nové se vyšplhá minimálně ke dvěma milionům korun. V rámci farního okrsku mají podobné opravy za sebou i v Kučerově a na další se chystají v Bohdalicích.