I bez přechodu se lidé budou přes rušnou výpadovku pohybovat, bojí se Přerov

Události: Frekventovaný přechod v Přerově (zdroj: ČT24)

Krajský úřad v Olomouci svým rozhodnutím zrušil frekventovaný přechod pro chodce v Přerově jako nebezpečný. Přerovská radnice ale trvá na jeho zachování. Přechod v ulici Bratří Hovůrkových je podle ní natolik využívaný, že lidé tam budou rušnou silnici přecházet i bez zebry.

Přechod pro chodce je na rušné výpadovce z Přerova. Podle krajských úředníků tam dávno neměl být, je příliš nebezpečný. Přechod je dlouhý dvanáct metrů, vede přes tři jízdní pruhy a není řádně osvětlený. To jsou hlavní důvody, proč úřad rozhodl o jeho zrušení.

Místní se o tom dozvěděli v pondělí. O přechod ale přijít nechtějí, krátí si tudy cestu na zimní stadion nebo do škol. „Když jdete na hřbitov a potřebujete jít do obchodu, tak je potřeba ten přechod,“ řekla místní obyvatelka Jana Hlaváčová.

Riskantní zebra je podle radnice bezpečnější, než kdyby tady žádný přechod nebyl. „Je to běžná praxe. Lidé si nebudou zacházet, půjdou nejkratší cestou. Hlavně děti a studenti,“ poznamenal náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Provizorní řešení a pak okružní křižovatka

Situaci má vyřešit okružní křižovatka, kterou Přerov projektuje. Do té doby kraj připouštěl provizorní, ale bezpečnější řešení. Na návrh města čekal deset let, tento týden přechod zrušil.

„Takových nebezpečných přechodů bylo v Olomouckém kraji čtyřicet, z toho v případě třiceti devíti obce a města už reagovala tím, že přechody opravila tak, jak by měly být – měly by být bezpečnější pro chodce. Jediný Přerov nereagoval a nechtěl tady s touto situací nic dělat,“ vysvětlila mluvčí úřadu Olomouckého kraje Alena Minxová.

To město odmítá. Řešení má, ještě tento týden jeho zástupci předali kraji dokumentaci. „Prostřední jízdní pruh, levé odbočení, zanikne, na tom místě vznikne stínování plus bezpečnostní ostrůvek, který ochrání chodce při přecházení,“ popsal Navrátil.

„My jsme schopni během jednoho, dvou týdnů rozhodnout o tom, že přechod bude takhle provizorně vypadat, s tím, že pak už záleží na městu Přerov, kdy to nějakým způsobem zrealizuje,“ reaguje Minxová. Provizorní přechod má vzniknout do konce září, stavba okružní křižovatky začne příští rok.