TÉMA

Přechod

Izrael poprvé od říjnového útoku Hamásu otevřel přechod Kerem Šalom pro průjezd pomoci do Pásma Gazy

Izraelský přechod Kerem Šalom se v neděli poprvé od 7. října, kdy začal konflikt mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, otevřel pro průjezd nákladních vozů s humanitární pomocí do Pásma Gaza. Řekl to podle agentury Reuters mluvčí izraelské vlády, která otevření přechodu schválila tento týden. Zpřístupnění přechodu agentuře potvrdily i egyptské zdroje. Krok by měl vést k navýšení objemu dodávek pomoci pro obyvatele v Pásmu Gazy, což po Izraeli požaduje řada zemí světa včetně jeho spojenců.
17. 12. 2023Aktualizováno17. 12. 2023, 21:07|

Německý parlament zamítl žádost opozice o hraniční kontroly s Českem. Vyloučené ale nejsou

Německý parlament zamítl návrh opoziční konzervativní unie CDU/CSU, který po spolkové vládě kancléře Olafa Scholze kvůli složité migrační situaci žádal obnovení kontrol na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem. Proti návrhu hlasovali vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) a rovněž opoziční postkomunistická opozice. Scholz se však ve středu se zemskými premiéry dohodl na tom, že Německo bude moci zavádět kontroly podle migrační situace.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 22:18|

30 let zpět: Obnova přeshraničních styků na Chebsku

České pohraničí se i více než půlstoletí po druhé světové válce stále potýkalo s vylidněním i nedostatkem pracovních příležitostí. Obec Libá na Chebsku proto se sousedním německým městem Hohenbergem hledala cestu k obnově starých přechodů a investicím. Širší okolí pak chtělo vytvořit česko-německý region a bezcelní zóny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 2. 2021|

30 let zpět: Na Rozvadov a dál

Jak se asi cítil cizinec, který přijel do Československa v roce 1990 přes hraniční přechod Rozvadov? Mohl si vyměnit peníze, kde narazil na prvního veksláka a jak vůbec vypadaly a fungovaly ostatní služby?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 9. 2020|

Konec DVB-T pocítí další oblasti. Stále nevíte, zda se vás to týká a co dělat?

Ostrá fáze přechodu pozemního televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2 pokračuje. Po Cukráku a Žižkovu vypínají 7. ledna část starého signálu také vysílače Trutnov a Votice a další dokrývače. Dotkne se to diváků hlavně na severovýchodě Čech, ale částečně i v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina. Diváci nejprve přijdou o programy České televize, které jim už televizory nezobrazí. Později následují komerční stanice. Nabízíme přehledný seznam otázek a odpovědí, které poradí, koho se změna vlastně týká a jak se s ní vypořádat.
27. 11. 2019Aktualizováno7. 1. 2020, 08:48|