Německý parlament zamítl žádost opozice o hraniční kontroly s Českem. Vyloučené ale nejsou

Německý parlament zamítl návrh opoziční konzervativní unie CDU/CSU, který po spolkové vládě kancléře Olafa Scholze kvůli složité migrační situaci žádal obnovení kontrol na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem. Proti návrhu hlasovali vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) a rovněž opoziční postkomunistická opozice. Scholz se však ve středu se zemskými premiéry dohodl na tom, že Německo bude moci zavádět kontroly podle migrační situace.

„Potřebujeme evropsky notifikované a situaci odpovídající kontroly na hranicích s Polskem, Českem a Švýcarskem,“ prohlásila v dopolední debatě poslankyně z CDU/CSU. „A proč to potřebujeme? Ne, že by konzervativní unie nevěděla, že schengenský prostor je velkým výdobytkem, který si zaslouží udržet, ale protože máme stejný názor jako Francie, a to, že situace je dramatická,“ uvedla o migračním vývoji. Dodala, že Francie od 1. května umožňuje kontroly na všech svých hranicích včetně těch s Německem.

Návrh na zavedení kontrol s Českem, Polskem a Švýcarskem předložila parlamentu unie CDU/CSU v úterý. „Ano, bohužel, pohraniční kontroly musí být, pokud problém nedostaneme pod kontrolu jiným způsobem,“ řekl k tomu šéf Křesťanskodemokratické unie (CDU) a lídr opozice Friedrich Merz. 

Kontroly vyloučené nejsou

Ač návrh poslanci odmítli, kontroly na hranicích s Českem, Polskem a dalšími německými sousedy vyloučené nejsou. Kancléř Scholz se totiž na středeční konferenci se zemskými premiéry dohodl, že Německo může podle migrační situace zavádět dočasné kontroly na hranicích se svými sousedy po vzoru těch, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem.

Saský ministr pro spolkové záležitosti a šéf úřadu saské regionální vlády Oliver Schenk k tomu již řekl, že v této věci očekává rychlou debatu se spolkovou ministryní vnitra Nancy Faeserovou. Saský ministr vnitra společně s braniborským kolegou chtějí obnovit ostrahu na pomezí s Českem a Polskem. 

Šéf německých policejních odborů GdP Andreas Rosskopf v rozhovoru s novinami vydavatelského domu Mediengruppe Bayern prohlásil, že rozšíření hraničních kontrol o Polsko a Česko není dlouhodobě udržitelné, neboť by to neúměrně zatížilo spolkovou policii.

„Možné rozšíření stacionárních hraničních kontrol na Česko a Polsko by znamenalo stovky kilometrů dalšího prostoru pro nasazení a bylo by proveditelné jen velmi krátkou dobu a pouze na jednotlivých velkých dálničních přechodech,“ řekl Rosskopf. To podle něj vyplývá ze zkušeností z kontrol na německo-rakouském pomezí. Dodal, že spolková policie navíc nemá technické možnosti plošně působit na hranicích.

Rakušan obnovení kontrol nepředpokládá

„Nepředpokládám, že by Německo k takovému opatření sáhlo,“ uvedl český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). S německou stranou je průběžně v kontaktu, telefonovat si bude během čtvrtka nebo v pátek se spolkovou ministryní vnitra Nancy Faeserovou. Podle informací českého ministerstva vnitra je tranzitní nelegální migrace na podobných hodnotách jako v minulých letech. Z německé strany Česko nemá informace o žádných problémech, poznamenal.  

Někteří migranti přicházejí do Německa přes Polsko a Česko, aby se vyhnuli kontrolám na německo-rakouské hranici. Český ministerský předseda Petr Fiala (ODS) na úterním jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem prohlásil, že Česko udělalo hodně, aby migrační trasu přes své území přerušilo. Söder k tomu řekl, že Česko chrání své hranice dostatečně kvalitně, proto Bavorsko zavedení ostrahy na pomezí s Českem nepožaduje.

Za první čtvrtletí letošního roku zajistili policisté podle zprávy zveřejněné na stránkách ministerstva vnitra 2658 běženců, kteří byli v Česku nelegálně. Oproti stejnému období loni jejich počet stoupl o pětatřicet procent. Při migraci přes vnější schengenskou hranici zadržela policie 108 lidí, ostatní ve vnitrozemí a na mezinárodních letištích.