Praha postaví novou záchrannou stanici pro volně žijící zvířata. Výstavba vyjde na více než 100 milionů

Pražští radní schválili výstavbu nové záchranné stanice pro volně žijící zvířata v Jinonicích. ČT to potvrdil náměstek primátora Petr Hlubuček. Nové prostory pro zvířata by měly stát více než 100 milionů korun. Výstavba by mohla začít ke konci letošního roku, nebo v první polovině roku příštího.

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy, kterou spravují pražské Lesy od roku 2012, se dočká nové podoby. Rada hlavního města na konci dubna schválila její novou výstavbu. „V současnosti se projekt areálu záchranné stanice finalizuje. Žádost o stavební povolení se bude podávat na konci léta nebo na podzim tohoto roku,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček.

Jako další krok se vypíše veřejná zakázka, a poté se vybere vítěz, který novou podobu stanice vytvoří. Stavět se začne po vydání stavebního povolení a vysoutěžení dodavatele stavby. „Předpokládáme, že zahájení výstavby by mohlo začít ke konci roku 2019 nebo v první polovině roku 2020. Nová stanice by měla být dokončena na konci roku 2022,“ popsal Petr Hlubuček.

Záchranná stanice bude stát 100 milionů korun

Podle odhadů by stavba měla vyjít na více než 100 milionů korun a bude se konat na etapy. Stávající stanice tak pořád zůstane v provozu. „Výstavba je plánována s maximálním ohledem na živočichy, využíváno bude i detašované pracoviště záchranné stanice, zookoutek v Malé Chuchli,“ doplnil náměstek pražského primátora.

S výstavbou nové záchranné stanice se počítá už delší dobu, a to především kvůli tomu, že ta stávající chátrá a z toho důvodu neodpovídá potřebám zvířat ani ošetřovatelů. I přesto ale v současných prostorech ošetřovatelé o volně žijící zvířata, kterými jsou nejčastěji zranění jedinci nebo mláďata, pečují.

Stavbě nové záchranné stanice ale bránil spor s Věrou Aladzasovou Přibylovou, která na jejím místě dříve provozovala záchrannou stanici Českého svazu ochránců přírody.

Smlouva o výpůjčce pozemků byla ukončena dohodou v roce 2011, ale Přibylová na pozemcích zůstávala i nadále a vedle záchranné stanice Lesů hlavního města měla nadále svoje voliéry. V současné době již Přibylová opustila pozemek. Na místě už nejsou ani žádná její zvířata a majetek.

Jediné, co doposud na pozemku zůstalo, je stavba dřevěné montované budovy bývalé školky, u které se ještě řeší způsob její likvidace. Praha chce ale tuto záležitost vyřešit do 14 dnů. „Pak by měla být budova zlikvidována na náklady hlavního města a tím bude pozemek zcela uvolněn,“ uzavřel Hlubuček.