Muž, který provrtával pneumatiky aut s ukrajinskými značkami, půjde k soudu

Případem muže, který podle obžaloby loni zničil vrtákem pneumatiky dvou desítek aut s ukrajinskými poznávacími značkami, se bude zabývat soud. Informovala o tom státní zástupkyně Martina Adámková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 8. Muž, který se k činu přiznal, způsobil podle kriminalistů škodu přes sto tisíc korun. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti mu hrozí až tři roky vězení.

„Ve věci byla podána obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 8,“ sdělila Adámková.

Policisté zadrželi muže těsně po jednom z činů loni v září. Muž podle policie od poloviny loňského dubna do začátku září zničil vrtákem 35 pneumatik u dvou desítek aut s ukrajinskými poznávacími značkami. Pneumatiky aut zaparkovaných ve dvou pražských obvodech poškozoval z boční části, aby je nebylo možné opravit, uvedl již dříve mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Pokud soud přihlédne k tomu, že trestný čin byl cílený proti určité národnosti, hrozí mu až tři roky vězení.

Policie se zabývá i dalšími podobnými případy. V Plzni někdo na konci března zapálil tři auta s ukrajinskou poznávací značkou, v Praze pak po březnové protivládní demonstraci muž udeřil do auta s ukrajinskou SPZ, jehož řidič zastavil na přechodu pod Národním muzeem. Tento případ policisté stále prověřují, obvinění ještě nepadlo.