Policie navrhla obžalovat muže, který provrtával pneumatiky aut s ukrajinskými značkami

Policisté navrhli obžalovat muže, který loni zničil vrtákem pneumatiky u dvou desítek ukrajinských aut zaparkovaných v Praze 8 a 9. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Muž, který se k činu přiznal, způsobil podle kriminalistů škodu přes sto tisíc korun. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti mu hrozí až tři roky vězení.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 podali návrh na podání obžaloby,“ řekl České televizi mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Muž podle policie od poloviny loňského dubna do začátku září zničil vrtákem 35 pneumatik u dvou desítek aut s ukrajinskými poznávacími značkami. „Pneumatiky poškozoval z boční části, aby je nebylo možné následně opravit,“ uvedl už dříve Daněk s tím, že muž ničil vozidla zaparkovaná v Praze 8 a 9.

Kriminalisté ho těsně po jednom z činů loni v září zadrželi a obvinili z poškození cizí věci spáchaného na věci někoho jiného pro jeho národnostní příslušnost. Muži, který se k činu přiznal, za to hrozí až tři roky vězení. Dle policistů způsobil škodu za více než sto tisíc korun.

Policie se zabývá i dalšími podobnými případy. V Plzni někdo na konci března zapálil tři auta s ukrajinskou poznávací značkou, v Praze pak po březnové protivládní demonstraci muž udeřil do auta s ukrajinskou SPZ, jehož řidič zastavil na přechodu pod Národním muzeem. Tento případ policisté stále prověřují, obvinění ještě nepadlo.