Soudy zatím potrestaly devět lidí za schvalování ruské agrese, jeden člověk šel do vězení. Policie stíhá desítky dalších

Devět pravomocných rozsudků zatím vynesly české soudy za schvalování ruské agrese na Ukrajině, oznámilo Nejvyšší státní zastupitelství. Většinou vynesly peněžité tresty. Policie také zahájila 58 trestních stíhání. Před tím, že mohou být veřejná prohlášení schvalující útok Ruska na Ukrajinu považována za trestný čin, varoval již loni poté, co Moskva válku proti sousedovi rozpoutala, nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství kromě 58 zahájených trestních stíhání nebo zkrácených přípravných řízení zahájila policie v 90 případech úkony trestního řízení, což znamená, že prověřuje, zda se stal trestný čin.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž řekl deníku Právo, že i když padlo kvůli schvalování ruské agrese devět rozsudků, pouze v jednom případě vyřkl soud nepodmíněný trest. Jde o aktivistu Patrika Tušla, který už koncem loňského roku dostal devět měsíců vězení kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích, které zveřejnil v nahrávce na sociálních sítích. V ostatních případech soudy ukládaly podmínky či peněžité tresty.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu loni 24. února. Stříž krátce poté uvedl, že pokud by někdo veřejně, tedy například na demonstracích, ale i na internetu vyjadřoval souhlas s ruským útokem na Ukrajinu, podporoval jej nebo vyjadřoval podporu čelným představitelům Ruska, mohl by se za určitých podmínek dopustit trestného činu schvalování trestného činu, případně trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky.