Hasiči v noci lokalizovali ohnisko požáru průmyslové haly v Turnově

V Turnově na Semilsku hoří průmyslová hala o rozměru 20krát 100 metrů, oheň objekt zcela zasáhl. Hasiči v noci vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, kolem druhé ráno se jim podařilo oheň lokalizovat. Dohasit ho podle mluvčí Petry Knížkové bude trvat ještě dlouho. Hoří konkrétně sklad geotextilie pro stavební průmysl v areálu podniku Juta a plameny jsou vidět z širokého okolí. Nikdo z pracovníků neutrpěl zranění.

Z videa zveřejněného na Facebooku vyplývá, že oheň zasáhl vnitřek i střechu haly. Hoří Juta, komentoval záběry ve videu jejich autor. 

„Hořet začalo před desátou večer, podle svědků tomu předcházel obrovský výbuch,“ sdělila z místa redaktorka ČT Jana Šrámková. Podle Šrámkové se nikomu nic nestalo, i zaměstnanci se stačili evakuovat.

Po půlnoci na místě zasahovalo 25 jednotek hasičů. Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu ve středu ve 02:05, uvedli hasiči na síti X. Hasiči na místo povolali specializovanou techniku ze základny v Hlučíně. S její pomocí budou rozebírat konstrukci haly a hledat skrytá ohniska požáru.

V textilní továrně Juta v Turnově hořelo i v červenci 2021. Likvidace požáru střechy byla náročná, hasiči museli střechu rozebrat. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Ke konci loňského roku společnost zaměstnávala přes dva tisíce lidí.

Zvláštní stupeň poplachu je vyhlašován, když událost ohrožuje velký počet lidí či velké území a je potřeba koordinovat složky hasičů z více krajů.

Po vyhlášení tohoto stupně poplachu operační a informační středisko kraje povolává a nasazuje síly a prostředky z regionu, koordinuje pomoc se sousedními kraji a informuje o vyhlášení zvláštního stupně poplachu generální ředitelství hasičů.