Hasiči u Pravčické brány lokalizovali požár. Policisté zadrželi člověka kvůli pyrotechnice

Události: V Českém Švýcarsku znovu hořelo (zdroj: ČT24)

Mezi Pravčickou bránou v Českém Švýcarsku a hranicí s Německem hoří. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu, před pátou hodinou odpoledne požár lokalizovali. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů. Lokalitu budou přes noc hlídat dvě hasičské jednotky. Silnice mezi Hřenskem a osadami Mezná a Mezní Louka je uzavřená. Mluvčí ústecké policie potvrdila, že v souvislosti s požárem byl zadržen jeden člověk.

„Byl povolán vrtulník s hasicím vakem. Byla hlášena zasažená plocha 12 krát 100 metrů,“ přiblížili hasiči Ústeckého kraje na Twitteru. Vrtulník na místo nakonec nedorazil. Hořela převážně hrabanka a suché dřevo na zemi. Mluvčí hasičů Lukáš Marvan míní, že by zásah mohl být ukončen ještě ve čtvrtek.

Mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov řekl, že hořelo na přístupové cestě k Pravčické bráně. Požár podle jeho informací vznikl zřejmě od pyrotechniky. „Cesta k Pravčické bráně je odspodu zavřená,“ doplnil mluvčí. 

Na čtvrtek připadá v Německu Den otců. V rezervaci se pohybují velké skupiny lidí, parkoviště jsou plná. V jedné z místních restaurací byli převážně zahraniční hosté. Salov řekl, že během těchto oslav, pro které si cizinci hojně vybírají právě národní park, se často řeší incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky. 

Uzavřená silnice

Na místě byla také policie. „Prostřednictvím tísňové linky jsme přijali oznámení o požáru v lese v okolí Pravčické brány. Na místo ihned vyjeli policisté a hasiči. V tuto chvíli na místě pracujeme v součinnosti s hasičským záchranným sborem,“ informovala mluvčí děčínské policie Eliška Kubíčková. Policie na svém webu uvedla, že silnice od hotelu Klepáč v Hřensku na Meznou a Mezní Louku je v obou směrech uzavřená. 

Hasiči lokalizovali požár před pátou hodinou odpoledne. „Lokalitu budou přes noc hlídat dvě hasičské jednotky. Ostatní se vrátí na základny,“ řekl před šestou hodinou večer jejich mluvčí Lukáš Marvan.

V souvislosti s požárem byl zadržen jeden člověk

Na stezce bylo podle fotografií, které pořídil strážce národního parku Jakub Urbánek rušno. „Bylo tam asi třicet lidí a mezi těmi diváky byl kluk, tak pětadvacet let, Němec, který tady slavil. Přiznal se, že hodil nějakou pyrotechniku do roští,“ popsal Urbánek

„Policie v souvislosti s požárem u Pravčické brány zadržela jednoho člověka. Je podezřelý z obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekla po šestnácté hodině odpoledne mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Zadržený může mít přímou souvislost s požárem, doplnila mluvčí. Na dotaz, co požár způsobilo, Hyšplerová řekla, že v tuto chvíli policie další informace nemůže poskytnout, protože je na počátku vyšetřování.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na Twitteru k požáru uvedl, že lidé s pyrotechnikou nemají v národních parcích co dělat. „Jen díky pečlivé práci strážců národního parku se pravděpodobně podařilo zabránit dalším velkým škodám,“ napsal ministr. Podle Salova byla hlídka strážců ve čtvrtek posílena a díky tomu se podařilo požár odhalit včas.

„My tu skutečnost vnímáme velmi závažným způsobem. Jsme připraveni vydat obecně závaznou vyhlášku, které by zakazovala prodej pyrotechniky v naší obci,“ řekl starosta Hřenska Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná).

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku vypukl loni v noci na 24. července právě v národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes tisíc hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Uhasit se ho podařilo po dvaceti dnech.