Hasiči odstranili vykolejený vlak u Holešova, provoz je obnovený

Osobní vlak, který ráno u Holešova na Kroměřížsku vykolejil po srážce s nákladním autem, je odstraněný. Nehoda si vyžádala těžké zranění řidiče nákladního auta, lehce se zranil i strojvedoucí a dalších sedm cestujících ve vlaku včetně dvou dětí, uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková. Provoz v místě byl kolem 16:20 obnovený, jezdí se tam nízkou rychlostí, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

„Po odstranění soupravy se ukázalo, že poškozeno bylo patnáct pražců,“ uvedl Nevola. Díky provizorní opravě bylo možné kolem 16:20 obnovit provoz, vlaky mohou místem nehody projíždět desetikilometrovou rychlostí. Pracovat se bude i přes noc, podle Nevoly se musí vyměnit pražce a zkontrolovat také geometrie celé koleje.

V úterý by měl být provoz již běžný. Cestující by si však měli pro jistotu v úterý ráno zkontrolovat aktuální informace o provozu, zda pojede vlak, nebo náhradní autobusová doprava.  

K nehodě došlo kolem čtvrt na osm ráno na trati v úseku Holešov –⁠ Bystřice pod Hostýnem, která je podle mluvčího Správy železnic spíš regionálního významu. Podle policie vjel pětapadesátiletý řidič nákladního vozu na přejezd a nedal přednost přijíždějícímu vlaku.

Zraněné záchranka převezla do nemocnic ve Zlíně a Kroměříži

Záchranná služba původně informovala o deseti zraněných, dopoledne její mluvčí počet upřesnila na devět. „V Kroměřížské nemocnici naše posádky předaly celkem šest lidí, čtyři na chirurgickou ambulanci a dva na dětské oddělení. Do zlínské nemocnice záchranáři převezli tři pacienty –⁠ dvě děti ve věku 13 a 15 let do úrazové ambulance a jednoho muže jsme předali na vysokoprahový urgentní příjem, a to kvůli mechanismu poranění, kdy jsme nemohli vyloučit další závažná vnitřní zranění,“ uvedla Netopilová Sluštíková.

Zraněný muž, který byl převezen do zlínské nemocnice, má lehké zranění. „Není v ohrožení života, v nemocnici zůstává na pozorování,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Dvě děti byly ambulantně ošetřeny a poté propuštěny do domácí péče.

Odhadovaná materiální škoda na dopravních prostředcích je podle policie tři miliony korun. Drážní inspekce škodu na vlaku a trati odhadla na 2,5 milionu korun, z toho škoda na vlaku činí dva miliony. 

Srážka osobního vlaku s kamionem na Kroměřížsku (zdroj: ČT24)