Hasiči hledají zdroj úniku chemikálie do Bečvy. Lidé a jejich zvířata by neměli do řeky vstupovat

Hasiči pokračují v zásahu u řeky Bečvy a hledají zdroj úniku chemikálie. Kvůli neznámé látce, která v neděli na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje unikla do řeky, uhynuly tuny ryb. Přerovská radnice v pondělí vydala doporučení, aby lidé nevstupovali do Bečvy a před vstupem chránili i své psy. Havárií se zabývají i orgány ochrany životního prostředí.

Několik desítek hasičů se v neděli zpočátku snažilo zachytit neznámou látku do nainstalovaných norných stěn, poté je však stáhli, protože látka je mísitelná s vodou. Lidé na sociálních sítích mluví o množství uhynulých ryb od Choryně na Vsetínsku přes Teplice až do Hranic, rybáři podle nich vytahují z řeky mrtvé parmy, pstruhy i candáty.

„Úhyn ryb je v řádu tun. Na místě máme jednotku u Ústí a druhou u Lipníku nad Bečvou. Spolupracujeme s rybáři při odlovu uhynulých ryb. Odebíráme znovu vzorky, během dneška (pondělí) je odešleme do chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Další postup budeme koordinovat s dotčenými úřady a rybáři,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. V neděli hasiči zasahovali na řece v úseku od Hustopečí nad Bečvou po Hranice.

Radnice varují před vstupem do řeky

V reakci na situaci přerovská radnice apelovala na obyvatele, aby nevstupovali do řeky a neodebírali z ní vodu pro jakékoliv účely. Důvodem je to, že během dne se kontaminovaná voda dostane na Přerovsko. „Úředníci jsou v kontaktu se všemi složkami, které budou zasahovat ve chvíli, kdy se neznámá látka dostane po proudu do Přerova,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Ekologickou havárii šetří inspekce

O ekologické havárii informuje obyvatele i radnice v Hranicích. Neznámá látka podle ní unikla do řeky u Choryně na Vsetínsku ve Zlínském kraji. „Nejpostiženější byl úsek od soutoku Bečvy s Juhyní po Ústecký most. Ke zmírnění následků upouští přehrada Bystřička od nedělních 13:00 více vody, aby došlo ke snížení koncentrace látky, způsobující úhyn. Mimořádnou událostí se zabývají jak odpovědné orgány ve Zlínském kraji, tak Česká inspekce životního prostředí i Městský úřad Hranice,“ uvádí radnice na svých stránkách.