Hasiči evakuovali nádraží v Havířově kvůli úniku plynu, vlaky nejezdí

Studio ČT24: Redaktorka Prokešová k evakuaci havířovského nádraží (zdroj: ČT24)

Hasiči odpoledne z preventivních důvodů evakuovali železniční nádraží a jeho okolí v Havířově. Nedaleko tratě stavaři poškodili plynové potrubí. Doprava je mezi Ostravou a Albrechticemi u Českého Těšína zastavena, řekl mluvčí hasičů Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Jak dlouho oprava plynového potrubí a výluka potrvají, zatím není jasné. Dopravce zavedl náhradní autobusovou dopravu.

Událost se stala kolem poledne. „V Havířově došlo k poškození plynového potrubí při zemních pracích v blízkosti trati. Provoz na trati je zastaven,“ uvedl Kavka. Dodal, že z preventivních důvodů byla nařízena evakuace a také vypnutí trakčního vedení.

„Hasiči evakuovali 83 lidí z budovy hlavního nádraží, ale také z přilehlého obchodního centra i sportovního plaveckého bazénu,“ uvedla redaktorka ČT Krystína Prokešová. Podle nejnovějších informací SŽ se evakuace nakonec týkala až 118 lidí.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová dodala, že technici na místě pracují na odkopání potrubí. „Až se vše připraví, potrubí se speciálním zařízením stlačí a uzavře. Toto se musí provést na dvou místech,“ uvedla. Do evakuovaných prostor podle ní stále nikdo nesmí, zůstávají uzavřené.

Vinou úniku plynu je zastavena doprava v úseku Ostrava-Bartovice a Albrechtice u Českého Těšína. Podle odhadu Českých drah by výluka měla trvat přibližně do 18:30. Zatím se dotkla dvou desítek spojů v obou směrech. Vlaky na trať nevyjely. Místo nich ČD zavedly v úsecích Albrechtice u Českého Těšína – Havířov a Ostrava-Kunčice – Havířov náhradní autobusovou dopravu.

V okolí havířovského nádraží jsou momentálně i policisté, kteří usměrňují dopravu. Kolem stanice totiž vede jedna z hlavních komunikací, která spojuje místní část Šumbark s centrem města.