Dvojice mladíků vykrádala severomoravské kostely

Třinec – Policie zadržela dvojici mladíků, kteří opakovaně vykrádali kostely na Třinecku a Jablunkovsku. Hned ze šesti farností si odnesli majetek za celkem 50 tisíc korun. Zloději ale budou vyšetřováni na svobodě. Hrozí jim pouze nízký trest, a proto soudce nenavrhl vazbu.

Například kostel v Návsí na Třinecku vykradlo duo výtržníků hned třikrát. Po rozbití dveří a oken zamířili přímo ke kasičce na dobrovolné dary, kde odebrali tisíc korun. Podobně dopadl i další kostel. V nedalekém Hrádku ukradli zloději z kostela pět tisíc korun. „My jsme zahájili sbírku pro jednu rodinu z Písečné. Ti mají 9 dětí v pěstounské péči, rozpadá se jim barák. Jak naschvál - pokladní má dovolenou, tak tady ty peníze nechal,“ zmínil tamní pastor Erich Bocek.

Stopy, které jeden ze zlodějů po sobě nechával na místech, kde kradl, ukázaly na známého delikventa. Osmnáctiletý mladík z Jablunkovska má i přes svůj nízký věk bohatou kriminální minulost. Ke krádežím v kostele se nakonec vyšetřovatelům přiznal. Během výslechu přiznal vinu i jeho o dva roky starší komplic. Například v evangelickém kostele v Třinci zloději rozbili vitráž a způsobili tak škodu za 20 tisíc korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)