Dotaci na opravu přehrady Jezeří Evropská komise zamítla. Povodí hledá, kde vzít peníze

Události v regionech: Problémy s opravou přehrady Jezeří (zdroj: ČT24)

Opravu přehrady Jezeří v Krušných horách bude muset zaplatit Povodí Ohře. Původně na ni mělo získat dotaci z Národního plánu obnovy, Evropská komise ji ale zamítla. Podnik tak hledá možnosti, jak získat peníze z jiných zdrojů.

Sto dvacet let starou přehradu nechal vybudovat Moritz Lobkowicz. Opravu už nemohlo Povodí Ohře odkládat. „Bourá se římsa koruny hráze. Bední se základy a montuje se výztuž základů nové odběrné věže,“ přiblížil postup prací stavbyvedoucí Jan Džula.

Stavbaři musí opravit hned několik částí přehrady, její původní ráz ale chtějí zachovat. Celá hráz se bude muset osekat a očistit. Před ní postaví dělníci ještě stěnu z betonových tvárnic, která bude chránit novou hydroizolaci.

Na rozsáhlou rekonstrukci teď ale chybí peníze. Původně chtělo povodí na osmdesátimilionovou opravu získat dotaci, která by většinu nákladů pokryla. „Problémem zůstává, že výpadek financování Národního plánu obnovy v letošním roce se zatím nepodařilo nahradit státním rozpočtem. Vedeme v této věci jednání s ministerstvem financí,“ informovalo ministerstvo zemědělství.

Záložní zásobárna vody

„Pokud se nepodaří najít jinou dotaci, která původně byla z protipovodňových opatření IV. etapy, tak to budeme muset financovat z vlastních zdrojů,“ vysvětluje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Po napuštění bude přehrada sloužit jako záložní zásobárna vody pro přilehlé obce. Stavba by měla být hotová za dva roky.