Dobrovolníci dostanou dotaci na cisterny, někde si však nemohou dovolit doplatek

Dotace na nákup techniky pro dobrovolné hasiče (zdroj: ČT24)

Generální ředitelství profesionálních hasičů přispěje dobrovolným složkám na nákup nové techniky. Jednat by se mělo o cisterny, které dobrovolní hasiči zničili při likvidaci požáru v národním parku České Švýcarsko. Mezi 110 obcí a měst rozdělí 440 milionů korun. Dotace ale mnohdy nepokryje celou sumu za cisternu, některé jednotky si ji tak nebudou moci dovolit. Třeba dobrovolníci v Lázních Libverda žádali o doplacení částky radnici, ale neúspěšně.

Cisterna dobrovolníků z Lázní Libverda byla po zásahu ve Hřensku mimo provoz tři čtvrtě roku. Hasiči 41 let starý stroj sice opravili, přesto věřili, že si s pomocí státní dotace koupí novou. 

Zastupitelé Lázní Libverda ale nakonec dobrovolné jednotce hasičů odmítli doplatit spoluúčast obce. Částka pro ně byla příliš vysoká. „Cena státního tendru je poměrně vysoká nad cenu stávající techniky. Specifikace je pro dobrovolné jednotky postavená poměrně složitě,“ řekl velitel dobrovolných hasičů Tomáš Prchal.

„Vycházeli jsme z toho, jak má vypadat v základu cisterna, která je použitelná u všech mimořádných událostí. Jestliže obec si chce koupit cisternu v menší hmotnostní kategorii, pak samozřejmě může, ale stát už to nedotuje,“ vysvětlil náměstek pro IZS Generálního ředitelství HZS ČR Petr Ošlejšek. 

Příležitosti se chopí Frýdlant

To, že Lázně Libverda nakonec dotace nevyužijí, může být šancí pro Frýdlant v Čechách. „Každá odmítnutá cisterna v České republice znamená to, že Frýdlant postupuje o jeden stupínek výš,“ řekl starosta Dan Ramzer (ODS).

I vedení Frýdlantu v Čechách však přiznává, že pro město s rozpočtem 130 milionů korun je nová technika drahá. Obcím na obnovu hasičské techniky ale přispěje jedním milionem korun i Liberecký kraj.

Generální ředitelství hasičů řeší momentálně 164 žádostí měst a obcí o dotaci na novou techniku pro dobrovolníky. „V rámci Libereckého kraje bylo sedm úspěšných žadatelů, kteří aktuálně mohou uzavřít smlouvu s vysoutěženým dodavatelem,“ řekl ředitel HZS Libereckého kraje Jan Hadrbolec.