Děti z tábora v Hodicích se zřejmě nakazily vodou ze studny

Dvanáct dětí z letního tábora Kratizna v Hodicích na Jihlavsku stále zůstává v péči lékařů v nemocnicích na Vysočině. Záchranáři je tam v neděli dovezli s vysokými teplotami a střevními problémy. Nákazu způsobila podle předběžných testů hygieniků zřejmě závadná voda ve studni. Tábor je zrušený.

Lékaři v neděli převezli do nemocnic na Vysočině 28 dětí. V úterý jich tam zůstávalo dvanáct. Některé z nich jsou kvůli dehydrataci na jednotce intenzivní péče.

Pavel Šmarda pracoval na táboře jako instruktor, teď leží na infekčním oddělení v Havlíčkově Brodě. „Mám přísnou dietu, už ale nemám křeče v břiše. Bolí mě ale hlava z dehydratace,“ řekl České televizi. Dceru si naopak už z nemocnice vyzvedla Jitka Slezáčková: „Má ještě zvýšenou teplotu. Na výsledky si máme zavolat zítra, jestli to byla salmonelóza, nebo co to bylo.“

Vodu mohl kontaminovat silný déšť

Vedoucí a instruktoři ještě v úterý v táboře byli, ovšem už bez dětí. K dispozici jsou hygienikům, kteří zde znovu odebrali vzorky. „Je podezření na vodu, která byla kontaminovaná pravděpodobně po vydatných deštích,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihlava Alena Dvořáková.

Děti z tábora v Hodicích se zřejmě nakazily ze studny (zdroj: ČT24)

Policie šetří, jestli je za zdravotní problémy táborníků někdo odpovědný. Podle vedoucího tábora Pavla Procházky při nástupu dostali od pronajímatelky protokol, kde byl zdroj vody zkontrolovaný jako nezávadný. Další výsledky budou znát hygienici do konce týdne.

Osobní věci dětí, které jsou ještě v nemocnicích, vedoucí odvezou do Brna, kde zřídí výdejní místo. „Bude i zasedání našeho spolku. Propočítáme, kolik budou kompenzace, budeme je dělat,“ dodal Procházka.