Hasiči zkrotili požár pily ve Frýdlantu nad Ostravicí. V neděli bude pokračovat šetření příčin

Události: Požár ve Frýdlantu nad Ostravicí (zdroj: ČT24)

Hasiči od rána zasahovali u požáru pily a dřevovýroby ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Dopoledne požár lokalizovali, oheň se tak přestal šířit. Jeho likvidace zabrala přes dvanáct hodin. Kvůli hustému dýmu museli hasiči evakuovat z nedalekého nákupního střediska 75 lidí. Nikdo nebyl zraněn. Škodu vyšetřovatelé předběžně odhadli na sedm milionů korun, pátrají po příčině požáru.

Nákupní středisko hasiči evakuovali kvůli hustému kouři, ale nehrozilo rozšíření požáru, který byl nahlášen okolo 07:30. Při hašení pomáhala i výšková technika. Na místo byla povolána také chemická laboratoř, která měřila zplodiny hoření v ovzduší. Poslední technika opustila místo okolo 19:00. „Do rána bude na požářiště dohlížet místní dobrovolná jednotka. V neděli ráno bude pokračovat šetření příčiny vzniku,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Po poledni Kozák řekl, že činnost na místě ukončil monitorovací vůz chemické laboratoře, v ovzduší prý nebyly naměřeny koncentrace nebezpečných látek, které by překračovaly povolenou mez.

„Hasiči museli následně ještě rozebírat poškozené konstrukce a provádět dohašovací práce, pomocí termokamery hledali místa, ze kterých se mohly plameny ještě šířit,“ doplnil Kozák.

Redaktorka ČT Kristýna Prokešová uvedla dopoledne z místa, že je kouř velmi dráždivý a štiplavý. „Lidé by určitě neměli větrat, protože jde přímo na město,“ popsala.

Redaktorka ČT Kristýna Prokešová k požáru pily ve Frýdlantu nad Ostravicí (zdroj: ČT24)

Pila stojí přímo u hlavní silnice, hasičská auta neustále jezdila pro vodu a na silnici byl zmatek. „Mnohdy jsem byla rozpačitá z toho, že když přijížděly cisterny s vodou, tak nebyla moc velká vstřícnost, aby se uvolnilo místo a počkalo se, až hasiči opravdu dojedou,“ řekla starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová (nestr.).

Hořelo v druhém nadzemním podlaží a také střecha, požár se šířil hlavně po její konstrukci. Část střechy se propadla. Podle Kozáka nebylo zasaženo přízemí objektu, kde jsou stroje. V horní části zděné budovy fungovala dřevovýroba. Z objektu o rozměrech 15 krát 80 metrů hasiči vynesli také několik tlakových lahví, které ochlazovali. V podvečer střecha ještě doutnala. Hasiči na místě zůstanou i přes noc.