Policie si přišla na pražský magistrát pro dokumenty ke stavebním zakázkám

Do budov pražského magistrátu si v úterý přišli pro dokumenty policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informaci Deníku N potvrdil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Podle zjištění médií se akce týká stavebních tendrů, konkrétně rekonstrukce Barrandovského a výstavby Dvoreckého mostu. Seznam Zprávy uvedly, že detektivové sbírají důkazy o nezákonném ovlivňování zakázek firmou Strabag.

„Mohu v obecné rovině uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“ sdělil Ibehej. „Jedná se o takzvanou dokumentační realizaci, v rámci které nedošlo k zadržení ani obvinění žádné osoby,“ řekl bez dalších podrobností.

„Mohu potvrdit přítomnost NCOZ v budovách hlavního města, nejedná se nicméně o zásah, ale pouze součinnost při vyšetřování, kterou plně poskytujeme,“ sdělil Provazník. Více informací podle něj město nebude poskytovat.

Podle Seznam Zpráv podezírají kriminalisté několik manažerů stavební společnosti Strabag, že ovlivňovali tendr na opravu Barrandovského mostu a že s pomocí cenných informací získaných od konkurence a od magistrátních zaměstnanců zmanipulovali výběrové řízení, ve kterém Praha hledala dodavatele nové stavby Dvoreckého mostu. Hodnota obou zakázek dosáhla 1,5 miliardy korun.

Server s odvoláním na soudní usnesení o povolení úterních prohlídek dále napsal, že podezření se týká šestnácti lidí, a to pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplácení nebo krácení daní.

Server iDNES.cz uvedl, že policejní návštěva v budovách magistrátu se týká rovněž zakázek Operátora ICT (OICT), které souvisejí s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti). „Abychom se vyhnuli hybridním spekulacím okolo zásahu NCOZ: Z Policie ČR mě osobně nikdo nekontaktoval a u mne v kanceláři žádní policisté nezasahují. Ohledně magistrátu je potřeba se obrátit na ředitele úřadu (Martina) Kubelku, který je za úřad odpovědný. TSK (Technická správa komunikací) je v roli poškozeného," reagoval Hřib na síti X.

Mluvčí OICT Vladimír Antonín Bláha ale spojitost mezi městskou firmou a přítomností kriminalistů na magistrátu odmítl jako zcela mylnou.

Operátor ICT je městská společnost, která pro hlavní město zajišťuje IT projekty či kartu MHD Lítačka. Existují pochybnosti o některých smlouvách, které má firma s magistrátem. Městští zastupitelé proto minulý týden schválili, že si Praha nechá udělat forenzní audit firmy.