Dělníci našli v centru Brna nevybuchlou válečnou pumu

Zprávy v 16: Nález letecké pumy v Brně (zdroj: ČT24)

Dělníci poblíž centra Brna našli leteckou pumu z druhé světové války, policie evakuovala několik desítek lidí ze dvou přilehlých domů. Ulice Čelakovského a Táborská byly uzavřeny, zastavený byl také provoz na nedaleké železniční trati. Nejezdily ani některé tramvaje nebo autobusy brněnské MHD. Před čtvrtou hodinou odpoledne pyrotechnik pumu odvezl. Vlaky i městská doprava znovu jezdí.

„Leteckou pumu z druhé světové války se pyrotechnikům deaktivovat na místě nepodařilo, bagr totiž poškodil zapalovač. Proto ji museli odvézt na bezpečné místo, kde dojde k řízenému odpalu,“ popsal redaktor ČT Šimon Švub z místa nálezu. To se podle něj nachází poblíž letiště v Brně-Medlánkách. „Pyrotechnici budou muset vykopat jámu do které pumu umístí a odpálí,“ dodal.

Pumu našli dělníci v Čelakovského ulici, uzavřená byla kvůli tomu i ulice Táborská, přes kterou jezdí městská hromadná doprava. „Nález pumy z druhé světové války při výkopových pracích omezuje běžný život a dopravu v Táborské ulici a blízkém okolí. Evakuujeme dva přilehlé objekty, zastaven provoz na železniční trati, na místě pracuje pyrotechnik,“ uvedli před druhou hodinou odpolední policisté na síti X.

„Jde o stokilovou nevybuchlou pumu sovětské výroby. Uzavřený perimetr je v okruhu 250 metrů od nálezu,“ upřesnil Šváb.

Při evakuaci pomáhali hasiči, strážníci i záchranáři, shromaždiště evakuovaných bylo v nedalekém Dělnickém domě. „Na místě máme velkokapacitní sanitní vůz, inspektora provozu a ještě jeden záchranářský tým. Jsme tu z preventivních důvodů, kdyby naši pomoc potřeboval někdo z civilistů nebo z členů zasahujících složek. Také pomáháme v rámci evakuace vytvořit větší komfort především z důvodu horkého počasí,“ řekla kolem čtrnácté hodiny mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Záchranáři žádná zranění neevidují.

„Městská policie Brno vyslala na místo nálezu pět hlídek strážníků. Jedna hlídka pomáhá s evakuací přilehlých budov, další čtyři hlídky strážníků zabezpečují místo zákroku proti vstupu nepovolaných osob. Na místě je v tuto chvíli pyrotechnik. Je třeba počítat s omezením na železniční trati i v městské hromadné dopravě,“ uvedla po ohlášení nálezu pumy mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.

Provoz na železnici byl přes dvě hodiny zastavený podle webu Českých drah mezi hlavním nádražím a zastávkou Brno-Slatina. Nejel kvůli tomu například rychlík Bouzov do Olomouce. Mezi Brnem a Vyškovem jej nahradil autobus. Kvůli zastavenému provozu na železnici měl zpoždění například i EC 278 Metropolitan na lince Budapešť–Praha.

Změny byly i v městské hromadné dopravě. Autobusová linka 64 kvůli omezení v Táborské jela obousměrně odklonem ulicí Geislerovou. Vynechávala tak zastávky Jílkova a Mošnova. Stála tramvajová doprava. Náhradní dopravu za linku 9 ve vyloučeném úseku dopravní podnik nezavedl. Pro jízdu do Juliánova mohli cestující využít například linky 55 a 78 ze Staré Osady.