Dělníci na Teplicku při práci narazili na munici, desítky lidí se musely evakuovat

V závodu ve Rtyni nad Bílinou na Teplicku nalezli v pondělí ráno pracovníci při výkopových pracích dva kusy munice. Podle dostupných informací jde o čtyři letecké pumy. Na místě zasahoval pyrotechnik. Z areálu, kde sídlí několik firem, a z okolních domů se musely evakuovat desítky lidí.

Silnice mezi obcemi Kozlíky a Velvěty je uzavřená, informovala před polednem mluvčí policie Ilona Gazdošová. Policie v tu samou dobu oboustranně uzavřela také hlavní silnici I/8 z Teplic na Rtyni nad Bílinou. Před 14. hodinou na sociální síti X informovala, že frekventovaná komunikace je již znovu průjezdná.

„Našly se čtyři kusy (munice) v hloubce asi deseti metrů. Váží okolo šedesáti kilo,“ doplnila mluvčí s tím, že pumy vytáhnou hasiči pomocí jeřábu. Po 13:30 policisté na X napsali, že pyrotechnik na místě dopracoval, nalezené pumy odveze k likvidaci a lidé z okolí se tak mohou vrátit zpět do svých domovů. 

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou časté podle policie právě při stavebních nebo výkopových pracích či při pobytu v lese. Munice může být nefunkční, ale existují i případy, kdy ještě funkční je a hrozí nebezpečí. Nálezce by se neměl podezřelého předmětu dotýkat, nijak s ním manipulovat, ale ihned volat policii.