Cyklisté musí v lesích na Kutnohorsku obcházet závory. Správci je tam dali kvůli vozidlům a krádežím dřeva

Události: Závory v lesích na Kutnohorsku (zdroj: ČT24)

Někteří cyklisté kolem Kutné hory si stěžují na závory na cyklotrasách v tamních lesích. Ty tam nainstalovali sami správci, aby zabránili vjezdu motorovým vozidlům a krádežím dřeva. Lidem na kolech se nelíbí, že zábrany musí složitě obcházet, často i houštím.

Lesem u Radvančic na Kutnohorsku vede oficiální cyklotrasa. Cyklisté se na ni ale těžko dostávají, v cestě stojí závora. Kovové zábrany u příjezdových cest nainstalovali sami správci, protože do lesa i přes zákaz vjížděly motorky a čtyřkolky. Často tam také jezdili lidé s traktory a odváželi dřevo.

„Dalším důvodem bylo letos na jaře objevení černé skládky,“ doplnil zástupce jednatele Městských lesů a rybníků Kutná hora Martin Mrňák.

Cyklistické trasy vyznačuje po povolení majitele pozemku Klub českých turistů. Využívá k tomu speciální dopravní značky. „Může si tam dát závory z nějakých jiných důvodů, ale musí tam nechat bezpečný průchod pro cyklisty,“ poznamenal předseda Klubu českých turistů Jiří Homolka.

„U každé závory je možné ji buď po slezení z kola obejít, anebo ti zdatnější mohou kolo podvléknout pod závorou,“ argumentuje Mrňák.

Závory otevírají pouze lesníci, kteří tam kvůli těžbě vjíždí s těžkou technikou.