Charita ve Slavičíně najde nové zázemí v opraveném strážním domku protileteckého krytu

Charita ve Slavičíně získá nové prostory přestavbou strážního domku protileteckého krytu (zdroj: ČT)

Radnice ve Slavičíně na Zlínsku zahájila přestavbu strážního domku protileteckého krytu. Nově v něm zázemí najde tamní Charita. Ta dlouhodobě sídlí ve stísněných a nevyhovujících prostorech, které nenabízí soukromí příchozím klientům ani samotným pečovatelkám. Hotovo má být v říjnu.

Pracovnice slavičínské Charity denně najezdí zhruba stovku kilometrů a navštíví přes sto klientů. Pečují o seniory, rozvážejí obědy. Po náročné práci v terénu pak následují hodiny práce v kanceláři, kde se jich tísní šest.

„Bohužel nemáme další místo pro další počítače, takže se musí střídat u jednoho. Další problém je ten, že když přijde klient žádat si o službu a její vyřízení, tak je tady v místnosti, kde současně pracují další lidé. To není úplně komfortní,“ popsala ředitelka Charity Slavičín Milena Tománková.

To zdaleka není všechno. Chybí šatna a o bezbariérovosti budovy si mohou nechat jen zdát.

Dárek k výročí

Stísněné prostory Charity vyřeší nová budova, která vznikne přestavbou strážního domku protileteckého krytu. Jde o investici města za víc než deset milionů korun. A Charita ji dostane jako dárek k dvacátému výročí působení ve Slavičíně.

„Celý tento objekt se povýší o jedno patro a bude z něj moderní stavba. Tím splácíme i velký dluh Charitě, která nám zde opravdu velmi pomáhá,“ řekl starosta Slavičína Tomáš Chmela (nestr.)

Charitní pečovatelky se teď starají o sto osmdesát klientů. Díky prostornějšímu zázemí budou moci přijmout další kolegyně a nabídnout tak službu ještě většímu počtu lidí.