Bagrista v Brně narazil na leteckou pumu, policie musela evakuovat 250 lidí

Policisté bombu odvezli a zlikvidovali (zdroj: ČT24)

Bagrista v Brně-Juliánově ve středu odpoledne při výkopových pracích narazil na leteckou pumu. Policie musela evakuovat 250 lidí z okolních domů. Před půl šestou večer se lidé mohli vrátit domů. Pyrotechnici pumu odvezli a bezpečně zlikvidovali.

Puma se našla v Došlíkově ulici, kde jsou rodinné či bytové domy, ale také menší panelové domy. Na místo vyjeli policisté, strážníci, hasiči i záchranáři. Evakuace byla nutná podle policejního mluvčího Pavla Švába v okruhu čtyř set metrů.

Mluvčí hasičů Jan Dvořák před sedmnáctou hodinou řekl, že hasiči přistavili pro evakuované i autobus, lidé mohli také do Dělnického domu. Starosta Židenic Petr Kunc (Hlas pro Židenice) při evakuaci uvedl, že chystá prostory pro případ, kdyby evakuace měla trvat přes noc. Juliánov je součástí městské části Židenice.

Na místě byly podle mluvčího strážníků Jakuba Ghanema i tři hlídky městské policie, které uzavřely Došlíkovu ulici a z jejího okolí odkláněly dopravu. „Na zákroku se podílí jednotka psovodů městské policie, kolegové z dopravní jednotky i strážníci z místní služebny,“ řekl Ghanem.

Z preventivních důvodů byli na místě i záchranáři. „Máme tam tři prostředky, inspektora provozu, velkokapacitní sanitní vůz a záchranářskou posádku, a to z preventivních důvodů, kdyby bylo třeba někoho ošetřit,“ vysvětlila mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.