Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice u Hořic na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Nález zlomků nádoby lze označit v České republice za mimořádný. Podle vědců jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na našem území.

Zbytky nádoby našli vědci na nově objeveném sídlišti z časné doby laténské, tedy z období Keltů. „Představuje import ze Středomoří,“ řekl archeolog Daniel Stolz ze společnosti Archaia.

„Mezi hmotnou kulturou objevenou na sídlišti u Milovic, která se skládá z tisíců keramických střepů, z tisíců zvířecích kostí, zlomků mazanice, několika zlomků železných nástrojů, kamenných mlýnů a brousků, je nejzajímavější nález zhruba čtyřiceti zlomků jedné nádoby červenofigurové keramiky, která pochází z dílen antického Středomoří,“ popsal. 

Co se týče počtu nalezených zlomků této keramiky, nemá podle něj nález v Česku obdoby. Stolz zdůraznil, že jde o sedmý tuzemský nález takzvané červenofigurové keramiky. 

Červenofigurová keramika vznikla v Aténách

„Jde o velmi kvalitní práci, nádoba – kylix (pohár) – zřejmě pochází přímo z Řecka z Atén a okolí. Uvidíme, jestli se nám podaří alespoň část nádoby zrekonstruovat. Na keramických zlomcích jsou patrné lidské postavy, které nám ukazují mytologické scény nebo výjevy z každodenního života. Je dost pravděpodobné, že motiv půjde zrekonstruovat,“ řekl Stolz.

Červenofigurový styl starověké řecké keramiky je charakteristický malbou červenou minerální barvou na černém podkladě. Vznikl zřejmě v Aténách koncem 6. století před naším letopočtem a postupně se rozšířil po Středomoří.

Sídliště z doby laténské

Zkoumané sídliště z časné doby laténské u Milovic, datované do 5. století před naším letopočtem, se skládá ze stovek kulových jam, které představují poslední pozůstatky nadzemních obytných a hospodářských staveb. Archeologové tam objevili také několik objektů, takzvaných polozemnic, zhruba jednu desítku zásobních jam a několik hliníků k těžbě hlíny na stavbu domů a pecí.

Archeologický průzkum u Milovic je součástí vykopávek na trase budoucí dálnice D35 v úseku deset a půl kilometru mezi Hořicemi a Sadovou. Kromě archeologů ze společnosti Archaia se na výzkumu podílejí také jejich kolegové z Univerzity Hradec Králové, Muzea východních Čech v Hradci Králové, Regionálního muzea a galerie Jičín, Archeologického centra Olomouc a archeologové ze Slovinska. Každá instituce má přidělen konkrétní úsek. Výzkum mezi Sadovou a Hořicemi začal v září 2022 a má trvat asi rok.