Aktivistka Lisková čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům o muslimech a Pirátech

Aktivistka Nela Lisková čelí další obžalobě kvůli podněcování k nenávisti. Kauza se týká internetových příspěvků, ve kterých měla manipulativně psát o členech Pirátů, muslimech nebo sexuálních menšinách. ČT to zjistila z obžaloby, kterou projednává Okresní soud v Ostravě. Ten stíhání Liskové původně zastavil, krajský soud mu ale případ nařídil projednat. Soud ho bude řešit společně s kauzou, v níž žena čelí obvinění kvůli výzvě k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Vinu odmítá.

Lisková čelí stíhání kvůli příspěvkům na sociální síti a internetovém portálu z let 2019 až 2020. Komentáře se týkají především místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti), která podle Liskové řekla, že Česko by mělo „přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé“. Právě kvůli tomuto smyšlenému výroku Richterová podala na Liskovou žalobu, které pražský městský soud loni v lednu vyhověl a přiznal poslankyni odškodné 50 tisíc korun a omluvu.

Současně s civilním sporem Richterové a Liskové se případem zabývala také policie a aktivistku obvinila z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Státní zástupkyně následně na Liskovou podala obžalobu, v níž ji viní z nenávistných výroků vůči muslimům, sexuálním menšinám a členům Pirátů.

„Společenská škodlivost protiprávního jednání obviněné Nely Liskové spočívá v napadení a porušení zájmu společnosti na rovnosti bez zřetele na národnost, etnickou skupinu, rasu, náboženství, třídní či jiné skupinové rozdíly,“ píše žalobkyně Nikola Kuběnová, která navrhuje ženě uložit půlroční až osmiměsíční podmínku.

Hlavní líčení v únoru

Ostravský okresní soud stíhání Liskové nejprve zastavil s tím, že její výroky jsou sice dehonestující, ale nedosahují hranice trestného činu. Podle samosoudce Davida Blahety navíc směřovaly hlavně vůči Richterové, která se už domohla odškodného a omluvy. Krajský soud v Ostravě však případ v listopadu nařídil projednat. „Hlavní líčení je nařízeno na 15. února 2024,“ uvedl pro ČT mluvčí okresního soudu Dalibor Zecha.

Soud bude v polovině února řešit i další příspěvek Liskové z loňského června, ve kterém u fotky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyzvala k deukrajinizaci a denacifikaci České republiky. Žena kvůli postu opět čelí podezření z podněcování k nenávisti. Žalobce původně poslal případ k Obvodnímu soudu pro Prahu 4, ten ho ale kvůli místní příslušnosti předal ostravskému soudu, který kauzu spojil s obžalobou kvůli výrokům o muslimech a Pirátech. Případy tak bude řešit společně.

Lisková v reakci na sociální síti napsala, že se pouze vyjádřila k Zelenskému a má právo na svůj vlastní politický názor. Aktivistka v minulosti vedla spolek Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a vydávala se za honorární konzulku části Doněcké oblasti na Ukrajině ovládané Moskvou kontrolovanými jednotkami. Spolek byl v roce 2017 kvůli nezákonné činnosti zrušen soudem. Lisková byla v minulosti členkou ČSSD a SPD.