Aktivistka Lisková půjde za výzvu k deukrajinizaci a denacifikaci před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ aktivistky Nely Liskové, která na sociální síti X vyzvala k deukrajinizaci a denacifikaci České republiky. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Žena je podezřelá z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Lisková výzvu připojila k fotce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle svých slov jen vyjádřila svůj názor.

„Kriminalisté ve věci skončili zkrácené přípravné řízení a předložili státnímu zástupci Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 spis spolu se zprávou o jeho výsledku. Ten podal na podezřelou k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 návrh na potrestání pro trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedl mluvčí Daněk.

Policie začala příspěvek na síti X prošetřovat letos v červnu. Lisková, která byla v minulosti členkou ČSSD a později SPD, u fotky ukrajinského prezidenta Zelenského vyzvala k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Na policii se kvůli tomu obrátil bývalý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman.

Lisková poté na Facebooku uvedla, že se pouze vyjádřila k Zelenskému a má právo na svůj vlastní politický názor. Aktivistka v minulosti vedla spolek Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a vydávala se za honorární konzulku Doněcké oblasti na Ukrajině ovládané proruskými separatisty. Spolek byl v roce 2017 kvůli nezákonné činnosti zrušen soudem.

Počátkem letošního roku odvolací pražský městský soud rozhodl, že Lisková musí zaplatit padesát tisíc korun místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Olze Richterové (Piráti) za šíření nepravdivého příspěvku o jejích výrocích a na svém profilu musela zveřejnit omluvu. Lisková podle verdiktu v roce 2019 opakovaně sdílela na Facebooku nepravdivý příspěvek o tom, že Richterová chce, aby Česko dalo uprchlíkům byty. Richterová pak čelila útokům na sociální síti, včetně výhrůžek zabitím.