V několika krajích platila kvůli horku smogová situace

Meteorologové ve středu vpodvečer vyhlásili pro Středočeský a Ústecký kraj a Prahu smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci troposférického neboli přízemního ozonu. Odvolali ji po 23. hodině. Smogová situace souvisela s vysokými teplotami vzduchu a intenzitou slunečního záření. Od středečních 12:00 je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na vysoké teploty, v Čechách a na jihu Moravy mohou stoupat až k 34 stupňům Celsia.

Hodinový průměr koncentrací přízemního ozonu překročil informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový na dvou místech v Praze, a to na stanici Stodůlky a Riegrovy sady. V Ústeckém kraji byla tato hodnota překročena na měřicí stanici Ústí nad Labem-Kočkov.

Přízemní ozon vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

Lidé by při pobytu venku měli omezit zvýšenou fyzickou zátěž spojenou se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti.

Horko doprovodí bouřky

Středeční teploty překračují třicet stupňů, v Čechách a na jihu Moravy mohou stoupat až k 34 stupňům. Ve čtvrtek bude podle informací ČHMÚ sice o něco méně, ale například na jihu Moravy stále bude tropických třicet stupňů, v ostatních oblastech budou maxima od 25 do 29 stupňů.

Ve čtvrtek odpoledne a večer se pak přidají i bouřky, které mohou být zejména v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině silné a doprovázené přívalovým deštěm s úhrny i kolem čtyřiceti milimetrů, v opakovaných bouřkách výjimečně kolem šedesáti milimetrů.

„V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější vítr,“ doplnili meteorologové. Dodali, že v noci na pátek bude bouřková činnost slábnout.

Během pátku se podle nich ale srážky vrátí a především v severovýchodní části země mohou být intenzivní. Přesnější lokalizace vyšších úhrnů je podle meteorologů ale zatím nejistá.