Počasí bude připomínat stroj času, z jara se vracíme zpátky do zimy

Po týdnu s teplotami kolem 20 °C a častými denními teplotními rekordy se počasí chystá na trochu atypickou změnu ročního období: z jarních teplot na začátku týdne se v jeho druhé polovině vrátíme do čísel typických pro konec února.

Už v úterý odpoledne se chladný vzduch objevil na severu Čech. V České Lípě bylo ve dvě hodiny odpoledne pouhých 10 °C, na jižní Moravě v Lednici, ve Strážnici nebo v Brodě nad Dyjí ale ještě 20 °C. Ve středu se studený vzduch od severu bude dostávat už dál na jih.

Ještě v úterý bylo teplo
Zdroj: CHMI

Kromě ochlazení proběhly severem země slabé přeháňky. V noci na středu už byly déšť a přeháňky častější a připravte se na ně i během středy a čtvrtka. Pršet bude na většině území a spadnout může až 15 mm, na horách ojediněle kolem 20 mm.

Srážky ve středu a ve čtvrtek
Zdroj: ČT24

Na hory se vrátí sněžení, ze začátku hlavně na severozápadě, ale ve čtvrtek postupně do všech hor, a napadnout tak může dokonce mezi 15 a 20 centimetry sněhu za den. V noci na pátek se sníh s deštěm může objevit už kolem 300 metrů nad mořem.

Bude sněžit
Zdroj: ČT24

Výrazné bude i ochlazení, odpolední teploty kolem 5 °C a mrazivá rána, a to i v nížinách. Na silnicích a chodnících proto čekejte náledí. Riziko hrozí i kvetoucím stromům, zejména citlivým meruňkám a broskvoním.

Noční mrazy na konci týdne
Zdroj: ČT24

Nejnovější měsíční výhled počítá s tím, že ochlazení vydrží ještě do poloviny příštího týdne a pak se teploty odpoledne vrátí nejdřív nad 10 °C a později i nad 15 °C.

Výhled na sedm dní
Zdroj: ČT24
Dlouhodobá předpověď
Zdroj: ČT24