Počasí bude pozorování Perseid přát, je třeba najít si chvilku bez oblaků

Meteorický roj Perseidy bude vrcholit letos v noci ze čtvrtka na pátek. Podle meteoroložky České televize Taťány Míkové má pozorování přát také počasí.

Podle aktuální meteorologické předpovědi to vypadá, že všude v Česku počasí aspoň v části noci nabídne jasnou oblohu. Měsíc zapadne kolem půl jedenácté večer a v době od 23:00 ve čtvrtek do druhé hodiny ranní v pátek by mělo být z celé noci nejméně oblačnosti. 

Výhled oblačnosti na čtvrtek
Zdroj: ČHMÚ
Výhled oblačnosti na pátek
Zdroj: ČHMÚ

Na pozorování se chystá většina hvězdáren. „Jestli máte rádi společnost, vyberte si některou ve vaší blízkosti. Hvězdárny mají ještě jednu obrovskou výhodu, bývají na místě co možná nejméně ovlivněném světelným smogem. To je výhoda hlavně ve městech. Na venkově vám ale stačí najít si vyvýšené místo s dobrým rozhledem na jih a tam si lehnout do trávy nebo raději na karimatku,“ doporučuje Taťána Míková.

Světelná show v podání meteorů

Dobře viditelných meteorů by mělo letět nejméně dvacet každou hodinu. „Frekvence meteorů pozvolna stoupá a v průběhu noci, kdy roj vrcholí, uvidíme na bezměsíčné obloze mimo města zejména mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní až osmdesát meteorů za hodinu,“ sdělil astronom a fotograf Petr Horálek. Jen část z nich ale bude viditelná opravdu dobře.

  • Meteor je světelný jev, který nastane při průletu drobného kosmického tělíska zemskou atmosférou.
  • Meteorit je drobné kosmické tělísko, jehož průlet zemskou atmosférou vyvolává světelný jev nazývaný meteor.
  • Meteoroid je jakýkoli objekt, který vyvolá meteor, bez ohledu na jeho velikost.

„Podmínky jsou letos ideální, na obloze bude Měsíc ve fázi úzkého srpku, který v noci, kdy roj vrcholí, zapadá ještě zvečera a nebude rušit svým svitem. Bude tedy možné spatřit i nejslabší meteory. Na jejich pozorování je ale třeba být desítky až stovky kilometrů daleko od velkých měst,“ upozornil astronom.