Bouře lámaly stromy a vytvářely laguny. O elektřinu připravily tisíce domácností

Českem v pátek odpoledne a večer znovu prošly velmi silné bouřky. Hasičům výrazně přibylo výjezdů, hlavně na Vysočině, jihu Moravy či ve středních Čechách. Problémy dělaly spadlé stromy, laguny vody omezovaly provoz na silnicích. Dva lidé kvůli bouřce utrpěli zranění – jeden byl na Brněnsku motorkář, druhý člověk stanoval v kempu na Znojemsku. V Krahulčí na Jihlavsku zase kvůli přívalovému dešti přetekl rybník, voda tam zaplavila rodinné domy. Na jižní Moravě, Vysočině a Prostějovsku bylo v pátek pozdě večer bez proudu 7700 domácností.

Intenzivní bouřky nebo supercely zasáhly nejdříve jižní Čechy, hlavně Strakonicko a Písecko. „Na Strakonicku napršelo během krátké doby asi 20 milimetrů vody. Zřejmě někde padaly i menší kroupy,“ řekla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Později se bouřky přesunuly do středních, východních a severních Čech, na Vysočinu, na Moravu a do Slezska.

V Krahulčí na Jihlavsku kvůli přívalovému dešti přetekl rybník, voda tam zaplavila sklepy, garáže a rodinné domy. Hasiči ze zatopeného domu evakuovali tři lidi. Některé ulice voda zatopila také v Telči na Jihlavsku. Několik centimetrů vody nateklo i do sklepa telčského zámku. Meteorologové na Vysočině zaznamenali nejvíc srážek okolo 17:00. Na stanici Kostelní Myslová, asi čtyři kilometry od Telče, za hodinu napršelo na čtvereční metr přes 23 litrů.

Události : Situace v Krahulčí na Vysočině (zdroj: ČT24)

Řeka Želetavka v Jemnici na Třebíčsku vystoupala po 20:00 na nejvyšší, třetí povodňový stupeň. Hrozí tam záplavy, Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) večer vydal pro tuto oblast výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. Upozornil nicméně, že v oblasti už neprší a řeka má v nejbližší době kulminovat. Hasiči už odpoledne v Jemnici na několika místech odčerpávali vodu.

Podobné zprávy přišly o řece Divoká Orlice v Orlickém Záhoří, jejíž hladina pozdě večer překročila nejvyšší, třetí stupeň. ČHMÚ vydal i pro tuto oblast výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. Už tam ale neprší a situace by se měla postupně uklidňovat. Krátce před půlnocí klesla hladina na druhý povodňový stupeň.

Pražští hasiči na síti X napsali, že na dálnici D1 ve směru z hlavního města zasahovali u laguny na vozovce. Doprava v místě byla podle nich silně omezena. Středočeští hasiči po bouřkách většinou čerpali vodu nebo odstraňovali popadané stromy. Mezi 16:00 a 19:00 zasahovali zhruba u sedmdesáti případů souvisejících s bouřkami, nejvíce na Nymbursku a v okrese Praha-západ.

Laguna na D1
Zdroj: X/Hasiči Praha

Napříč republikou vznikaly problémy na železnici, stromy spadlé na trakční vedení či na koleje zastavily večer vlaky například mezi Obrataní a Pacovem na Vysočině, na jihu Moravy zase v úseku Střelice–Silůvky či u Tišnova. Odpoledne nejezdily vlaky na trati Praha–Čerčany mezi Vraným nad Vltavou a Davlí a v úseku Čísovice–Měchenice. Nepříznivé počasí způsobilo problémy i na některých dalších tratích například u Havlíčkova Brodu na Vysočině nebo u jihočeského Protivína na trati Plzeň – České Budějovice. Hasiči a pracovníci Správy železnic postupně závady odstraňovali, mezitím se ale další objevovaly jinde.

Na Moravě jsou dva zranění

Pásmo silných bouřek večer přešlo přes jižní Moravu, kde kvůli nim utrpěli dva lidé zranění. Kvůli stromu spadlému přes silnici mezi Ořechovem a Střelicemi na Brněnsku se zranil motorkář, uvedl mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala. „Muže jsme po ošetření na místě převezli na urgentní příjem FN Brno s podezřením na těžká zranění,“ doplnil mluvčí záchranářů Lukáš Dvořáček.

Druhým zraněným je obyvatel stanu v kempu ve Vémyslicích na Znojemsku. „V kempu spadly stromy na dvě auta a stan, jeho obyvatel utrpěl zranění, záchranáři jej převezli do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Jihomoravští hasiči večer měli 150 výjezdů, hlavně ke stromům spadlým na silnice, nejvíc na Brněnsku.

Bez proudu je 7700 domácností

Větve poničily také elektrické vedení, na jižní Moravě, Vysočině a Prostějovsku bylo v pátek po deváté večerní hodině bez proudu 7700 domácností. Původně bylo bez proudu až 12 500 míst, technici ale část poruch již odstranili.

Bez elektřiny byli zejména lidé na Blanensku a Hodonínsku, dále na Prostějovsku a na Vysočině v okolí Bystřice nad Pernštejnem. „Naši pracovníci řadu poruch vymezili, v některých případech provedli dálkové manipulace, čímž se nám rychle povedlo obnovovat dodávky elektrické energie,“ uvedl mluvčí společnosti EG.D Lubomír Budný.

Poruchy způsobil především nárazový vítr, který lámal stromy a větve. „Na řadě míst se jednalo i o více poruch na jedné lince,“ dodal mluvčí.

Výstraha ČHMÚ

ČHMÚ vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí už ve čtvrtek večer, v platnosti je ještě do dvou hodin v noci na sobotu. Meteorologové avizovali, že bouřky má doprovázet přívalový déšť s úhrny kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i kolem 80 milimetrů. Místy se mohly také objevit nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a menší kroupy o velikosti do dvou centimetrů.

Přívalové srážky mohou rozvodňovat menší toky, případně lokálně zatopit podchody, podjezdy či sklepy v obcích a městech. Nejrizikovější jsou oblasti, kde vydatně pršelo v minulých dnech, upozornili meteorologové. Dodali, že vzestupy mohou být velmi rychlé a výrazné.

Události : Předpověď počasí (zdroj: ČT24)