O víkendu bude víc pršet na Moravě a ve Slezsku, znovu mohou stoupnout hladiny řek

Déšť v Česku slábne, hladiny řek kulminují, případně budou kulminovat v noci na sobotu či během soboty. A protože se ve druhé polovině noci na neděli na některých místech Moravy a Slezska zase vyskytne trvalý a vydatný déšť s úhrny kolem 25 mm, můžou hladiny řek znovu stoupat. Kvůli nasycenosti povodí může dojít k překročení nižších stupňů povodňové aktivity. Pokud se předpovědi množství srážek potvrdí, bude Český hydrometeorologický ústav vydávat další výstrahu.

Jodus a Kai – tak se jmenují tlakové níže, které určují charakter počasí v Evropě. Během uplynulých tří dnů nejvíc pršelo na jihozápadě Čech, na jihovýchodě Moravy a ve Slezsku. Nejvyšší úhrny (lokálně až 90 mm) meteorologové naměřili v povodí Úhlavy, Berounky (lokálně až 65 mm) a Úslavy (lokálně až 76 mm).

Stupně povodňové aktivity –⁠ pátek
Zdroj: ČHMÚ

A právě Úslava se v Prádle dostala i na třetí stupeň povodňové aktivity. Přívalové srážky z bouřek přechodně rozvodnily některé řeky a potoky na severu Moravy a ve Slezsku.

Kolik napršelo za tři dny, do pátečního poledne
Zdroj: ČHMÚ

Až do sobotního poledne platí výstraha ČHMÚ upozorňující na povodňovou bdělost pro jihočeský kraj a část plzeňského a středočeského kraje i Prahu.

Výstraha
Zdroj: ČHMÚ

Ačkoli jsou Pankrác, Servác a Bonifác spíš spojováni s chladným počasím a ranními mrazy, letos ukázali svou deštivou podobu. A kolem tlakové níže nad britskými ostrovy se k nám bude chladný vzduch od severozápadu dostávat i celý příští týden. Teploty budou i dál podprůměrné.

Využitelná vodní kapacita
Zdroj: ČHMÚ

V noci na sobotu se přeháňky budou vyskytovat jen ojediněle, bude oblačno nebo polojasno, ráno místy mlhy. Teploty ráno 8 až 4 °C. Přes den čekáme oblačno až zataženo, postupně během dne na většině míst přeháňky, ojediněle bouřky, zejména na východě Česka. Teploty se přes den dostanou na 13 až 17 °C, na severovýchodě může být až 19 °C.

Teploty jako v dubnu

V neděli bude oblačno až zataženo, přeháňky nebo občasný déšť se budou vyskytovat na většině území. Na Moravě a ve Slezsku můžou být přechodně trvalejší a vydatnější. Bouřky čekáme jen ojediněle. Odpoledne a večer budou srážky ustávat a oblačnost se může částečně protrhávat. Ráno bude kolem 8 °C, přes den se maxima dostanou na 14 až 18 °C.

Výstraha na neděli
Zdroj: ČHMÚ

I příští týden zůstane chladno. Kolem tlakové níže Lothar nad britskými ostrovy se do střední Evropy bude pořád dostávat chladný vzduch od severozápadu. Počasí bude mít typický denní chod – během odpoledne se bude vytvářet kupovitá oblačnost s přeháňkami. Ranní teploty budou kolem 6 nebo 7 °C, odpolední maxima čekáme kolem 15 nebo 16 °C – a to jsou hodnoty, které odpovídají spíš druhé polovině dubna.

Výhled na sedm dní
Zdroj: ČT24