Meteorologové rozšířili výstrahu před vedry

Meteorologové rozšířili výstrahu před teplotami nad 31 stupňů Celsia od pondělního dopoledne na další části jižní a střední Moravy. Území s varováním se bude dál zvětšovat, očekávají. Beze změny zůstává výstraha před možností vzniku a šíření požárů platná do odvolání pro celé území České republiky, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování před teplotami nad 31 stupňů Celsia se od pondělního dopoledne rozšiřuje mimo jiné na Vyškovsko v Jihomoravském kraji, Kroměřížsko ve Zlínském a na jižní zhruba polovinu Olomouckého kraje. „V dalších dnech se bude výstraha před teplotami nad 31 stupňů Celsia pravděpodobně rozšiřovat o další oblasti našeho území,“ uvedla Marie Odstrčilová z ČHMÚ.

Vedra představují zátěž pro lidský organismus, zvláště pro starší lidi, děti, nemocné či jinak oslabené. Lidé by měli omezit především kolem poledne a odpoledne tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť v zaparkovaných autech.

Kvůli zvýšenému riziku vzniku požárů by lidé neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích. Velmi nebezpečné může být v současném suchu vypalovat trávu nebo odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Meteorologové také upozornili, že je třeba se řídit místními zákazy a vyhláškami.

Zákaz rozdělávání ohňů nebo kouření na rizikových místech, tedy třeba v lesích a jejich blízkosti, v parcích, na polích či zahradách, už vyhlásil například pražský magistrát.