Konec týdne bude deštivý, na západě Čech hrozí vylití řek, varují meteorologové

Události: V Česku bude pršet, hrozí vylití části řek (zdroj: ČT24)

O víkendu bude na většině Česka pršet. Déšť může být i trvalý a vydatný, místy se vyskytnou bouřky. Denní teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň ve čtvrtek varovali, že kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek na západě Čech překročit v sobotu třetí povodňový stupeň. Týká se to především Radbuzy, Mže a jejích přítoků. Druhého povodňového stupně mohou dosáhnout i toky v povodí Ohře.

Na některých tocích byly podle informačního portálu ČHMÚ první stupně povodňové aktivity už ve čtvrtek odpoledne, na Mži v Lučině hladina dokonce kolísala na hranici druhého a třetího povodňového stupně.

Kromě řek, které pramení v Českém lese, se výstraha týká i toků, které odvodňují Šumavu a Krušné hory. Od pátku do neděle totiž bude v západních částech Česka vydatně pršet. Srážkové úhrny mohou dosáhnout šedesáti, lokálně až 80 milimetrů. „Vzhledem k silnému nasycení půdy v těchto oblastech budou toky reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin s dosažením stupňů povodňové aktivity,“ varoval ČHMÚ.

„V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže, která se bude udržovat nad střední Evropou. Bude přinášet hodně oblačnosti a hlavně srážek,“ napsal už dříve ČHMÚ na síti X. „Oblačnosti a srážek bude postupně ubývat až v druhé polovině příštího týdne,“ doplnil ústav.

Následující tři dny bude tedy zataženo či oblačno. Meteorologové předpovídají na většině území déšť, který bude v Čechách místy trvalý a vydatný. Méně srážek by mohlo být ve východní polovině území, kde může být i polojasno, na východě a severovýchodě republiky se ale mohou ve čtvrtek začít ojediněle objevovat bouřky. Noční teploty se budou držet většinou mezi patnácti a deseti stupni, denní pak kolem dvaceti stupňů. Podobné počasí bude zřejmě pokračovat i na začátku příštího týdne.