Jih Česka zasáhnou bouřky s kroupami, varují meteorologové

Přes jih Česka se v neděli večer a v noci znovu přeženou silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a prudkými nárazy větru. V některých regionech na jihu Čech mohou být i velmi silné. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pro většinu Karlovarského kraje, celý Plzeňský a Jihočeský a jihozápadní část Středočeského kraje platí výstraha od nedělních 18:00 do pondělních 3:00 hodin. Od 21:00 se rozšiřuje také o většinu území Vysočiny a jihozápadní část Jihomoravského kraje.

Meteorologové upřesnili, že v oblastech České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň a Vimperk v Jihočeském kraji a na Sušicku v Plzeňském kraji se mohou do nedělních zhruba 21:30 hodin objevit i velmi silné bouřky, zpřísnili tam proto výstrahu.

„Z Německa a Rakouska postupuje zvolna nad naše území pás silných bouřek, nárazy větru dosahují rychlostí kolem devadesáti kilometrů za hodinu, kroupy v průměru kolem dvou centimetrů a přívalové srážky kolem třiceti milimetrů za hodinu,“ uvedli meteorologové.

Při bouřkách se mohou ojediněle vyskytnout přívalové deště, po nichž se mohou rozvodnit menší vodní toky. Voda může podle meteorologů zatopit sklepy, podjezdy či podchody a vítr může lámat větve stromů. Lidé by si tak při pohybu venku či jízdě autem měli dávat pozor.

Události: Pro část Česka platí výstraha kvůli bouřkám (zdroj: ČT24)