Je tu mariánské léto. Řada lidí si ho plete s babím

Názory na letošní léto jsou hodně rozporuplné. Někdo byl spokojen, že léto nebylo tak úmorně horké jako před rokem. Někdo naopak postrádal více dnů s tropickou teplotou a objevil se i názor, že léto, kdy nesvítí slunce a teplota se nedostane minimálně na 30 stupňů, není tím pravým létem.

Platí přitom, že proměnlivost a střídání nadprůměrně teplých a podprůměrně chladných dnů je právě pro léto ve střední Evropě charakteristické. Rozhodně není pravda, že by se letošní léto zařadilo mezi deštivější a chladnější léta, a bude to patrné i z následující statistiky.

Léto 2020 mělo průměrnou teplotu 21,1 °C. To znamená, že odchylka od normálu z let 1981–2010 byla +1,1 °C.

Průměrná teplota léta
Zdroj: ČT24

V pražském Klementinu se měří od roku 1775 a tady byla odchylka od normálu z let 1775 až 2014 dokonce vyšší o více než 2 stupně. Léto 2020 se tak umístilo na 13. až 15. místě za 246 let, kdy máme údaje pro porovnání k dispozici, a řadí se tak mezi 7 % nejteplejších za celou dobu klementinského pozorování. Když se ale podíváme na léta posledního desetiletí, to letošní musíme hodnotit jako průměrné.

Průměrné sezonní teploty v Praze-Klementinu za léto od roku 1775 do roku 2020
Zdroj: ČT24

Podzim už je tady

1. září začal meteorologický podzim a v první půlce září zatím převažují dny s delším slunečním svitem a také nadprůměrnými teplotami. Dny se ale rychle zkracují a noci prodlužují, a tak je během noci čím dál více času na to, aby se vzduch ochladil. To je taky jeden z důvodů, proč jsou podzimní rána už chladnější a mlhavější.

Podzimní rovnodennost letos vychází na 22. září, kdy slunce vstupuje do znamení Vah a začíná astronomický podzim. Jenom během září se den zkrátí a noc prodlouží přibližně o hodinu a tři čtvrtě.

Mlhy budou během podzimu častější
Zdroj: ČT24

Současné slunečné a teplé dny souvisí s počasím pozdního nebo také mariánského léta. Vedle svatováclavského babího léta se jedná o nejvýraznější teplou singularitu měsíce září. Velmi často bývá mariánské léto nesprávně zaměňováno právě s babím létem, které ale přichází až v polovině poslední zářijové dekády, zhruba od 25. září, a trvá do přelomu druhé a třetí dekády října, tedy přibližně do 20. října.

  • Během babího léta lze často pozorovat volně se vznášející pavučiny drobných pavouků, které lidem v minulosti připomínaly šedé „babské“ vlasy. Odtud zřejmě pochází i název tohoto období, přestože význam není jistý. 
  • Další možné varianty mohou pocházet z faktu, že je chladnější počasí než v létě, jakési „zestárlé“ léto, které už není v nejlepší kondici, nebo podle Plejád (lidově „Baby“) – otevřených hvězdokup v souhvězdí Býka, které jsou vidět na obloze právě v tomto období.
Babí léto má několik částí
Zdroj: ČT24

V následujícím týdnu bude slunečné a teplé počasí pozdního léta pokračovat, a dokonce je poměrně velká šance i na dosažení tropické teploty. Odpolední maxima by se totiž měla v následujícím týdnu pohybovat až kolem 28 stupňů.

V příštím týdnu je šance na tropickou teplotu
Zdroj: ČT24