Deště zvedly v podhůří Beskyd hladiny řek. V Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči

Poslední zářijový víkend je v Česku deštivý. Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji lijáky zvedly hladiny řek. Druhý stupeň panoval dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Bystřičce. Večer už ale na žádném toku druhý stupeň nepanoval. První stupeň pak platil na třech řekách ve Zlínském kraji. Na Opavsku nebo v Ostravě zasahovali hasiči, odčerpávali hlavně sklepy.

S koncem teplého září do Česka přišly deště. Teploty v následujícím měsíci budou výrazně nižší, ráno se objeví i přízemní mrazíky. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu, který vydal Český hydrometeorologický ústav. Podle něj bude deštivé počasí trvat až do konce měsíce. 

V platnosti byla od pátku výstraha před vydatnými srážkami, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji některé toky nabyly první, respektive druhý stupeň povodňové aktivity. Povodňovou výstrahu ale ČHMÚ nevydal. 

S výhledem počasí definitivně končí léto. „Týdenní maximální teploty by se měly pohybovat zpočátku většinou kolem 16 stupňů Celsia, postupně kolem 12 stupňů, minimální zpočátku většinou kolem 7 stupňů Celsia a v závěru období až kolem 2 stupňů,“ napsali meteorologové.

Studio ČT24: Počasí (zdroj: ČT24)

Moravskoslezští hasiči čerpali vodu ze sklepů a lagun

Silný déšť zaměstnal hasiče v Moravskoslezském kraji. Museli především čerpat vodu ze sklepů i vzniklých lagun. Od půlnoci do sobotního odpoledne měli téměř šest desítek výjezdů. Zásahy se obešly bez výrazných škod či zranění.

„Ve většině případů se jednalo o čerpání vody jak ze sklepů, tak z lagun, jejichž rostoucí hladina ohrožovala obydlí. Hasiči na několika místech usměrňovali vodu tekoucí z polí pytli z písku či jinými improvizovanými prostředky,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák. Pomáhali takto například v Ostravě-Petřkovicích nebo v Darkovicích na Opavsku.

Mluvčí dodal, že po poledni se situace začala uklidňovat. Déšť v regionu ustal. Hasiči čistili silnice od nánosů bahna a rovněž odstranili několik spadlých stromů či uvolněné plechy na střechách.