Déšť zatopil Jedovnickou ulici v Brně. Bouřky hrozí v Česku i o víkendu

Hasiči na jižní Moravě odčerpávají vodu z vozovky kvůli silnému dešti (zdroj: ČT24)

Vydatný déšť ráno zatopil silnici v brněnské Jedovnické ulici. Několik desítek metrů dlouhou lagunu museli odčerpávat hasiči. Vyjížděli i na jiná místa, evidují zatím asi dvanáct událostí. V Česku hrozí bouřky v pátek i o víkendu, meteorologové prodloužili výstrahu.

Jedovnická ulice mezi Líšní a Vinohrady kolem areálu Zetoru bývá při vydatném dešti zatopená. Hasiči tam takto vyjížděli loni, předloni, v červenci 2019 tam museli v jednom dni dokonce dvakrát krátce po sobě. „V Jedovnické po vydatném dešti vznikla laguna, museli jsme odčerpat. Silnice byla krátce uzavřená, následně se levým pruhem dalo s opatrností projet," řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

V souvislosti s vydatným deštěm hasiči museli zasahovat například i v jednom z obchodů na Vinohradech nebo u tenisových kurtů v lužáneckém parku. Událost v souvislosti s deštěm mají nahlášenou i v ulici Dukelská. V Brně šlo o desítky výjezdů. Po jednom zásahu hasiči evidují ve Slavkově u Brna a v Břeclavi, kde odstraňovali spadlý strom.

Bouřky očekávají meteorologové i o víkendu

Bouřky, které hrozí v celém Česku, mohou zemi zasáhnout i v sobotu. Stejně jako v pátek může v opakovaných bouřkách napršet až padesát milimetrů srážek a hrozí menší kroupy. V sobotu se navíc mohou přidat nárazy větru s rychlostí kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. Výstrahu upřesnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky meteorologové očekávají i v neděli.

Meteorologové zkrátil platnost páteční výstrahy, která měla pro jihozápad Čech trvat až do nočních hodin. Podle upřesnění hrozily bouřky ve všech krajích jen do devatenácti hodin. Výstraha pro sobotu bude platit od jedenácti hodin dopoledne do devíti hodin večer.

Bouřky mají být ojediněle silné a doprovázet je budou přívalové srážky. Jen pomalu mají postupovat k severozápadu až severu. Hrozí lokální záplavy a rychlé vzestupy hladin menších toků především na jihozápadě a západě území.