V pátek hrozí bouřky, mohou padat menší kroupy

Od pátečních 11:00 hrozí v celém Česku bouřky, které mohou být ojediněle silné. Může napršet až 50 milimetrů, mohou padat i menší kroupy, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha potrvá pro většinu krajů do 19:00, o čtyři hodiny delší bude pro jihozápad Čech. Teploty na konci týdne většinou vystoupají nad dvacet stupňů Celsia. O víkendu má být nejtepleji na Moravě a ve Slezsku, v neděli místy až 26 stupňů Celsia.

Silné bouřky se podle meteorologů mohou vyskytnout hlavně v pásu od Krušných hor až po Bílé Karpaty. „Budou doprovázené přívalovými srážkami a postupovat jen velmi pomalu k severu. Může v nich spadnout kolem 30 milimetrů za krátký čas. V opakovaných bouřkách může napršet i kolem 50 milimetrů srážek. S nižší pravděpodobností se v bouřkách mohou vyskytnout menší kroupy,“ upozornil ČHMÚ.

Ve Slezsku se pásmo bouřek objeví až později odpoledne, pravděpodobně bude mít menší intenzitu. Odpoledne a večer očekává ČHMÚ bouřky i v jihozápadních Čechách, které už by také měly být slabší. „Avšak vzhledem k nasycenosti území mohou mít hydrologický dopad v podobě lokálních zatopení či rychlé reakci hladin menších toků,“ varuje ČHMÚ. V minulých dnech voda po deštích zatopila několik domů v Blížejově na Domažlicku, na Radbuze ve Staňkově byl třetí povodňový stupeň.

Předpověď počasí (23. 5. 2024) (zdroj: ČT24)

Nejvyšší denní teploty se mají ve čtvrtek pohybovat mezi 19 až 23 stupni Celsia, v tisíci metrech na horách bude kolem 16 stupňů. V pátek meteorologové předpokládají přes den 17 až 21 stupňů Celsia.

Také v sobotu a v neděli se během dne na většině území mají objevovat přeháňky a místy bouřky. V sobotu se nejvyšší denní teploty očekávají mezi 19 až 23 stupni Celsia, ve Slezsku mohou dosáhnout až 25 stupňů. Ještě výš zřejmě vyšplhají v neděli, a to na 20 až 24 stupňů, na Moravě a ve Slezsku místy až 26 stupňů. Podobný ráz počasí vydrží údajně i na začátku příštího týdne.