Brabec míří do Sparty, slávisté běsní

Fotbalový obránce Erich Brabec je už jednou nohou ve Spartě. A slávisté se můžou vzteknout. „Zradil nás, není to srdcař!“ hysterčí fanoušci sešívaných na internetových fórech. Jenže Brabce přece vyhodil kouč Karel Jarolím. Nehodil se prý do koncepce a musel z kola ven. Slavia chtěla budovat nový tým.

Vršovický kotel tehdy měl možnost se pořádně ozvat. Jenže tak neučinil a teď mu je Brabcův příchod na Letnou proti srsti. „Tvrdé jádro po něm asi půjde,“ řekl Sportu jeden z vůdců slávistického kotle s přezdívkou Strašák. Tedy – vážně drsné! „Na základě znalosti Erichova konce ve Slavii to chápu,“ zůstává v klidu kustod týmu Václav Petrák. „Když ho někdo nechtěl, tak bude hrát fotbal jinde,“ dodává. Jak jednoduché. A přesně tak to je. 

Mezi Slavií a Spartou už přece prošla pěkná řádka jmen. Patrik Berger, Karel Poborský, Pavel Horváth nebo Matúš Kozáčik. Zvlášť Bergerův příchod do Sparty vyvolal značnou nevoli sešívaných fans. Jenže to byl jiný případ. Brabec z Edenu neodešel dobrovolně, tak jaképak výčitky? 

Sparta potřebuje k Tomáši Řepkovi do obrany někoho schopného stůj co stůj. Roman Hubník se rozhodl pro zahraniční angažmá, Jiří Jarošík chce vyhrát venku ještě jeden titul, Brabec je tak jasnou volbou. Tamní management ho lákal už před rokem, tehdy však dal přednost Slavii a víme, jak to dopadlo. V Turecku, kam se po vyhazovu z Edenu uchýlil, to zrovna dvakrát šťastně nedopadlo, proč tedy nezkusit štěstí zase doma. I když sám uznává: „Vím, že jde o poněkud specifické angažmá.“

Zkušený stoper opustil Slavii právě v době, kdy se rozjížděla reklamní kampaň, v níž byl tahákem číslo jedna. „Poslechni svého kapitána, kup si permanentku!“ hlásaly billboardy na každém rohu. To ostatně svědčí o tom, že plánovaná změna koncepce byla ušita hodně horkou jehlou a napovídá, že to celé mohlo být tenkrát úplně jinak. Ostatně Brabec má v plánu na blížící se tiskové konferenci vysvětlit, proč se musel s Edenem rozloučit.

Jestli ve Spartě bývalý slávista vydrží, možná budou poutače to samé hlásat v příští sezoně zase, jen v opačném gardu. Do té doby už by mohl tábor slávistů vychladnout. A Brabcův krok třeba konečně pochopit.