Zprávu o městské dopravě veze v románu Petra Šestáka vyhořelý kurýr

Petr Šesták vydal román Vyhoření (zdroj: ČT24)

Hrdinou nové knihy spisovatele Petra Šestáka je kurýr, který na kole rozváží jídlo. Román nese název Vyhoření a vedle cyklodopravy tematizuje také digitální technologie, sociální nerovnosti a kulturní války.

Při psaní čerpal Petr Šesták z vlastních cyklistických zážitků. Kurýra, povolání, které si vybral pro protagonistu své knihy, ale nikdy nedělal. „Představuju si jeho život jako z ruky do huby. Nemá žádné jistoty a dost prožívá svoje tělo,“ podotkl autor.

Hlavní hrdina se neživí rukama, ale nohama. Práci mu zadává aplikace. „Dokonce i když si jednou vyrazí s kamarády někam na výlet na kole, tak mu pořád v kapse cinkají notifikace,“ prozradil Šesták. Vyprávění kurýra, který rozváží po městě jídlo, příliš šlape a příliš přemýšlí, je roztroušené mezi vzájemné nadávky účastníků každodenního provozu.

Radikalizace není cesta

Petr Šesták ve svém románovém pamfletu sarkasticky podává obžalobu fetišizace automobilu coby symbolu pokroku, nezávislosti, moci a privatizace světa. Románový kurýr se proti autodopravě postupně radikalizuje. Přidává se k extremistickým hnutím. „Šlo mi o to ukázat, že tohle není cesta a že by bylo dobré tomu předcházet,“ vysvětluje spisovatel.

Správnou cestou pro hlavního hrdinu možná není, ani když se sblíží se svou zákaznicí, studentkou umění. „Ve finále ale kladu otázku, jestli by se lidé, kteří mají tak rozdílný život, dali dohromady,“ naznačuje Šesták.