Zátopek poběží za Oscarem. Čeští akademici ho vyslali do boje o americkou cenu

Česká filmová a televizní akademie se rozhodla vyslat do boje o Oscara snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Film přibližuje životní příběh čtyřnásobného olympijského šampiona Emila Zátopka. Do hlavní role obsadil Ondříček Václava Neužila, ženu slavného atleta, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.

Snímek Zátopek měl světovou premiéru – kvůli pandemii o rok odloženou – na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, do kin byl uveden 26. srpna. Atletovu kariéru sleduje od prvních vítězství na regionálních závodech přes olympijské úspěchy až po konec aktivní kariéry. Stranou nezůstává ani Zátopkův vztah s manželkou Danou, taktéž olympijskou vítězkou.

„Je to téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého, přemýšlivého běžce a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře, pro kterého však bylo přátelství více než vítezství,“ podotýká ke snímku Ondříček. Na scénáři pracoval společně s Alicí Nellis a Janem P. Muchowem.

Trailer: Zátopek (zdroj: ČT24)

Čtvrtý Oscar pro český film?

Kandidáta na Oscara za Českou republiku každoročně vybírá Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která stojí za udílením cen Český lev. Vybíralo se ze třinácti českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů, které přihlásili jejich producenti. Nejvyšší počet hlasů po Zátopkovi obdržela novinka Olma Omerzua Atlas ptáků a animovaný příběh Myši patří do nebe, který odvyprávěli Jan Bubeníček a Denisa Grimmová.

Zda Ondříčkův počin zaujme i oscarové akademiky, bude známo 21. prosince, kdy bude zveřejněn širší výběr. Užší nominace následují 8. února. O vítězích by se mělo rozhodnout 27. března příští rok.

Zátopek usiluje o sošku v kategorii nejlepší zahraniční film. Z českých, respektive českoslovenkých titulů se podařilo dosud v cizojazyčné konkurenci prorazit třem.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.