V Poděbradech pouští multimediální Soundtrack z Amadea i Šakalích let

Šakalí léta doprovází na plátně živá hudba Ivana Hlase (zdroj: ČT24)

Milovníci klasiky, swingu i rockové muziky si přijdou na své na festivalu Soundtrack Poděbrady. Přehlídka se zaměřuje na filmovou hudbu a multimédia, audiovizuální zážitek letos slibuje třeba u snímků Amadeus nebo Šakalí léta. Dojde ale i na hity kapely Queen.

Letošní ročník zahájí 29. srpna Velká swingová noc, kterou obstará Original Vintage Orchestra. Tento big band hraje swing dvacátých a třicátých let minulého století, zároveň v dobovém stylu upravuje moderní písně. Na hitech skupiny Queen je zase postaven muzikál We Will Rock You. Festival Soundtrack Podběrady známé skladby uvádí v koncertním provedení tohoto muzikálu, Freddieho Mercuryho vystřídají čeští zpěváci.

Program zve také na několik projektů filmové hudby. Projekci oscarového dramatu Amadeus doprovodí živé hraní Mozartových skladeb v podání Filharmonie Hradec Králové a Kühnova smíšeného sboru. „Amadea jsme zařadili i proto, že Miloš Forman v Poděbradech studoval, mimo jiné spolu s Václavem Havlem a Ivanem Passerem,“ připomněl ředitel festivalu Michal Dvořák. 

Živý hudební doprovod ozvláštní i promítání pohádky Šíleně smutná princezna. Písně zazpívají Berenika Kohoutová a Jan Cina, kteří účinkují ve stejnojmenném muzikálu v pražském divadle Studio DVA. A písničky Ivana Hlase, za něž byl oceněn Českým lvem pro nejlepší hudbu, připomene projekce muzikálové komedie Šakalí léta.

Rozhovor s Michalem Dvořákem o festivalu (zdroj: ČT24)

Ivan Hlas je letos také jedním z laureátů festivalových cen. Ocenění obdrží i skladatel Jan Hammer ml. (mimo jiné autor hudby k Šíleně smutné princezně), dirigent Ernst van Tiel a textař Ivo Fischer in memoriam. Udělena bude také cena České televize pro začínající skladatele filmové hudby. Zadání složit melodii ke známému seriálu, tentokrát k Návštěvníkům, zvládl nejlépe Jakub Krajíček. Filmovou hudbu si návštěvníci Soundtracku Poděbrady mohou užívat do 1. září.