Už neplatí, že žádný neví, co jsou Domažlice. Globální jukebox přehrává tradiční písně z celého světa

Na veřejně přístupné platformě si lze poslechnout tradiční písně z celého světa. Global Jukebox spustil mezinárodní tým badatelů. Databáze digitalizovaných nahrávek čítá nyní na šest tisíc písní, mezi nimi i lidovky z Čech a Moravy.

Pro zájemce z řad veřejnosti i odborníků jsou v Global Jukeboxu přístupné písně z více než tisíců regionů celého světa. Reprezentativní výběr hudby lze poslouchat zvolením místa na mapě. Tuzemskou hudební tradici zastupuje moravský cimbál, valašské píšťaly, dechovka nebo chodské písně.

Autoři uvádějí, že Global Jukebox „rozšiřuje naše chápání rozmanitosti kultury“. Doufají, že projekt poslouží vědcům k dalším výzkumům zaměřeným na kulturní a hudební tradice. Databáze má být neustále doplňována.

Global Jukebox připravil tým kolem Anny Woodové z newyorské univerzity Hunter College a Patricka Savage z tokijské Univerzity Keio. Zapojeni jsou do projektu ale i badatelé z Německa, Itálie, Jižní Koreje, Austrálie a Kanady. Mnoho nahrávek sesbíral a katalogizoval americký hudební etnolog Alan Lomax, který zemřel v roce 2002.