Trier a Mozart se potkávají v programu Variací. Připravil ho festival ve Varech s Českou filharmonií

Variace spojí v Karlových Varech filmy a hudbu (zdroj: ČT24)

Do Karlových Varů se po úspěchu loňského, pilotního ročníku vrací projekt Variace, jehož organizátory jsou Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie. V pátek a v sobotu divákům nabídnou program složený z koncertů vážné hudby a filmových projekcí, částečně zdarma.

„Město Karlovy Vary má obrovský potenciál a určitě by se zde mělo odehrávat víc akcí než jen filmový festival. Je to město jako stvořené pro jakýkoli typ eventu. Cítili jsme příležitost, jak nabídnout zajímavý program i mimo tradiční festivalové období,“ uvedl k Variacím výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha.

Dvě filmové novinky a jeden Trier

Pro filmový program letošních Variací vybral dramaturgický tým festivalu tři snímky, všechny se promítají v sobotu. Dva z nich mají českou premiéru a za sebou uvedení na přehlídkách v Benátkách, respektive v Cannes.

Hudební drama Tár amerického režiséra Todda Fielda je zasazeno do prostředí současné vážné hudby. „Snímek zdobí bravurní herecký výkon Cate Blanchettové. Její Lydia Tár je uznávanou a obávanou celebritou mezi dirigenty a skladateli. Film strhujícím způsobem vypráví o posedlosti, fenomenálním talentu, dechberoucí síle hudby i mocenských intrikách,“ prozradili pořadatelé.

Armageddon Time
Zdroj: KVIFF

O dospívání v New Yorku osmdesátých let minulého století uprostřed půvabně svérázné židovské rodiny vypráví druhá novinka – hořkosladké drama režiséra Jamese Graye Armageddon Time. Charismatického a veskrze sympatického patriarchu si zahrál Anthony Hopkins, vedle něho se ve filmu objeví mimo jiné Anne Hathawayová či Jeremy Strong.

Do karlovarského kina Čas mohou diváci zajít také na speciální projekci filmu Melancholia. Intimní portrét konce světa uvedl dánský režisér Lars von Trier v roce 2011. „Upozorňujeme na zásadní filmovou událost letošního podzimu, obnovené premiéry hned devíti snímků enfant terrible nejen dánského filmu v českých kinech a na platformě KVIFF.TV,“ dodává umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och.

Beethoven se vrací do Varů

Hudební část Variací představí posluchačům mistrovská díla v netradičních prostorách. Program otevře v pátek koncert v budově bývalé spořitelny na Divadelním náměstí. Dechový soubor složený ze členů České filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru s dirigentem Martinem Petrákem přednese skladby Františka Kramáře a Jiřího Družeckého.

Česká filharmonie
Zdroj: Česká filharmonie

V sobotu se uskuteční ve Vřídelní kolonádě odpolední koncert Dvakrát Mozart. Ujmou se ho opět členové České filharmonie, tentokrát komorního orchestru, a Karlovarského symfonického orchestru. Oba koncerty budou pro veřejnost zdarma.

Hudební program Variací vyvrcholí koncertem České filharmonie v Městském divadle, kde zazní Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a moll a Beethovenova sedmá symfonie. Ne náhodou – Beethoven na ní pracoval mezi lety 1811 a 1812 během lázeňského pobytu, který trávil v Teplicích, Karlových Varech a Františkových Lázních.