Strážnice 2010 - domácí folklor okořeněný Chile nebo Mexikem

Strážnice – Mimo jiné soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku, slováckého mužského tance, který je zapsán na seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO, je součástí programu folklorního festivalu Strážnice. Od 24. do 27. června se koná jeho 65. ročník a zároveň 28. ročník Dětské Strážnice. Přehlídka patří mezi nejstarší a nejznámější folklorní akce v Evropě, letos se ho účastní téměř 90 souborů a skupin, z toho pět zahraničních.

„Budeme mít téměř čtyřicet programů, v nichž se představí zhruba dva tisíce účinkujících z České republiky, necelých tři sta ze zahraničí. Přijede osmdesát českých a pět zahraničních souborů,“ upřesňuje Ludmila Horehleďová z Národního ústavu lidové kultury, který je pořadatelem festivalu.

Přizvány na festival byly soubory z Kanady, Chile, Mexika, Rumunska a Slovenska. „Podařilo se nám získat chilský soubor, který není ale přímo z Chile, ale z Velikonočního ostrova. Tanečníci a tanečnice mají svůj tradiční oděv, různé sukýnky, takže to vypadá z našeho středoevropského pohledu zajímavě,“ upozornil na jednu ze zajímavostí programu ředitel festivalu Jan Krist.

Podotýká, že všechny zahraniční soubory jsou něčím specifické. Tradiční písně a tance bude předvádět i rumunský soubor z města Sibiu, kanadští zástupci – filipínská menšina žijící v Montrealu – připomenou tance své původní vlasti. „Zahraniční soubory budou určitě kořením, nicméně se opíráme především o domácí tradice,“ dodal Krist.

Návštěvníkům by doporučil například jihočeský program Dej nám Pámbů zdraví v tom prácheňskym kraji, projekt Proměny tradiční hudby karpatských regionů Moravy a Slezska nebo zpěvohru Fanoše Mikuleckého Cesta zarúbaná. Folklorem prý bude žít celá Strážnice, vydat se za ním mohou posluchači do zámeckého parku, do zámecké expozice hudebních nástrojů, pro komornější program je vyhrazen skanzen Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy. Na sobotní odpoledne chystá festival průvod městem.